Hned v prvním díle, který jste mohli vidět minulou sobotu Lucie Vlkojanová vyhrála, když se pekli věnečky, a moc ji to potěšilo. „Vůbec jsem to nečekala, vždyť moji spolusoutěžící byli všichni tak šikovní,“ myslí si a vysvětluje: „Odpalované těsto je totiž moje nejoblíbenější, a to na jakýkoliv způsob, takže to pro mě byla taková satisfakce.“ Dále má ráda kynuté těsto a pečení bábovek. „To už je ale takové obyčejnější,“ dodává.

Pečení je její koníček, radši má však sladké než slané recepty. Háček je ovšem v tom, že, co upeče, doma nikdo nejí. „Manžel vůbec a synovi je teprve rok, takže mu sladké eliminuji,“ vypráví. Vděčné strávníky však našla Lucie Vlkojanová, která pracuje jako zdravotnická záchranářka, ve své práci mezi kolegy.

O tom, že by se věnovala pečení profesionálně, prý dříve uvažovala. „Přirostlo mi to opravdu k srdci, jenomže profi cukrařina je těžká dřina,“ myslí si. Navíc současná práce u záchranky je prý pro ni to pravé ořechové. „Záchranářskou profesi miluji, ta cukrařina ji hezky doplňuje,“ má pocit Lucie Vlkojanová, avšak dodává: „Ale nikdy neříkej nikdy.“

Nové recepty i přátelé

Druhý díl Peče celá země s Lucií Vlkojanovou uvidíte zase v sobotu od 20 hodin na ČT1. Celý pořad je však již natočený od května. Lucii Vlkojanové účast dala prý nové recepty, přátele a obrovské zkušenosti. „Setkala jsem se s těmi nejlepšími, třeba s panem Maršálkem z poroty,“ uvádí a pokračuje: „S některými soutěžícími jsem stále v kontaktu.“

Znovu by se prý kuchařské show v televizi nezúčastnila. „Jednou a dost. Dobrého pomálu,“ směje se.

Po prvním díle zaznamenala pekařka zvýšení sledovanosti jejího instagramového účtu Prostě něco na zub, kam dává všelijaké dobroty. „To mě opravdu potěšilo,“ usmívá se. Stává se však, že na ní i lidé koukají nebo si na ni ukazují. „Dlouho mi trvá, než mi dojde proč, takže je to trochu divné,“ přiznává a vzpomíná na další situaci: „Jedna paní mě poznala v obchodě a říkala mi, že mě viděla v televizi. To bylo milé.“

Peče celá země
• V deseti dílech soutěží dvanáct amatérských pekařů z celé České republiky.
• Porotci jsou cukráři Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek.
• Moderují Josef Kopta a Tereza Bebarová.
• Úspěšný formát pochází z americké BBC.
• V každém díle účinkující dostanou tři zadání: osobní výzvu, technickou výzvu a kreativní výzvu. Porota je sleduje a hodnotí.
• Diváky čeká na 160 receptů.
• Sledujte v sobotu ve 20 hodin ČT 1.