Podle Kučery otevření Motýlího domu u rozhledny Diana výrazně proměnilo skladbu návštěvníků celého výletního areálu Diana. Více než kdy jindy sem jezdí čeští výletníci, kteří již početně převyšují lázeňské zahraniční hosty. Všichni v Motýlím domě mohou pozorovat stovky exotických motýlů více než třiceti druhů.

„Přítomné druhy až na výjimky neustále obměňujeme. Občas tady proto spatříme poletovat motýla, jakého jsme dosud nikdy neviděli. V takovou chvíli nepracujeme, ale kocháme se stejně jako příchozí hosté," směje se Kučera.

Prostředí domu se zlepšilo po zimní rekonstrukci. Motýli jsou zde aktivnější a více se množí. Rostliny jsou obsypány vajíčky a housenkami a v letové zóně je pěkně rušno. „Museli jsme odstranit pár dětských nemocí tohoto unikátního projektu. Nyní jsme již spokojeni. Motýli jsou aktivnější, množí se a dožívají svého maximálního věku a v letové zóně jich je viditelně více než loni," popsal Michael Kučera s tím, že se více daří také zdejší tropické vegetaci.

Atraktivitu pro výletníky se pak na Dianě snaží zvýšit i plánovanou stavbou nového dětského hřiště. To vznikne hned naproti vstupu do Motýlího domu ještě letos a bude obsahovat snad všechny možné prvky, jako houpačky, žebříky, skluzavku, domečky nebo hasičské tyče.

„V Motýlím domě nyní připravujeme první tematickou akci, nazvanou Měsíc modrých křídel. Celý červen bude ve znamení motýlů s modrou barvou na křídlech ve všech myslitelných odstínech a barevných kombinacích. Během června bude proto v letové zóně Motýlího domu více motýlů a více motýlích druhů než v běžném provozu a vybírat budeme především krasavce s modrou barvou na křídlech, jelikož právě toto estetické téma bylo žádáno našimi fanoušky na facebooku," dodal provozovatel.

Letová zóna Motýlího domu je nově doplněna o informační cedule se zajímavostmi z jejich světa. Víte třeba, že některé druhy létají rychlostí cválajícího koně, že motýli z důvodu absence jazyka ochutnávají ploskami svých nohou a na Zemi existují již min. 130 milionů let?

Motýlí dům Karlovy Vary je přístupný u rozhledny Diana veřejnosti celoročně a za každého počasí. Informace o červnové akci i dalších novinkách lze dohledat na www.dianakv.cz.