Expozice je inspirovaná stejnojmenným filmem režiséra Alaina Resnaise z roku 1961 a představuje výtvarná díla klasické moderny, z nichž vycházel vznik filmu, a také díla současných umělců, kteří se filmem nechali ovlivnit.

Film Loni v Marienbadu se stal jednou z nejcitovanějších klasik éry poválečné kinematografie. Svou vizuální přitažlivostí a novátorským zpracováním inspiroval nejen další filmové tvůrce, ale i výtvarné umělce, fotografy, módní návrháře a hudebníky.

DÍLA NOVÁ I KLASICKÁ

Výstava poprvé hlouběji zkoumá dialog mezi filmem a vizuálním uměním a představuje díla současných umělců, kteří zpracovávají filmové rozbití tradiční posloupnosti času, děje a místa. Mezi ně patří například Cindy Sherman, Gerhard Richter, Vanessa Beecroft nebo Ján Mančuška. Přináší i jedinečná díla tvůrců klasické moderny, jako jsou Giorgio de Chirico či René Magritte, s nimiž film sdílí avantgardní estetiku.

ROZPORUPLNÍ A DRAZÍ

Na přehlídce, která potrvá až do poslední listopadové neděle, je k vidění také dílo jednoho z nejrozporuplnějších umělců současnosti Jef-fa Koonse. Americký rodák se sice v mládí věnoval malbě, pak se ale dal na dráhu obchodníka s investičními fondy. Teprve později se opět vrátil k výtvarnému umění a začal tvořit zvětšeniny běžných předmětů. Koons je na výstavě zastoupen prací Kristus a beránek, kterou tvoří zrcadlo a pozlacený rám.

V rámci přehlídky je možné si prohlédnout i dílo Alberta Giacomettiho, jehož Ukazující muž je nejdráže vydraženou sochou světa. Loni ji totiž aukční síň Christie's prodala za 141,3 milionu dolarů, tedy za bezmála 3,5 miliardy korun.

KINO V SUKOVĚ SÍNI

Snímek Loni v Marienbadu oficiálně zahájil i provoz Kina Rudolfinum, což je nový projekt Galerie Rudolfinum a České filharmonie. Jeho záměrem je ve zdejší Sukově síni představovat snímky, které svým obsahem nebo zaměřením navazují na právě probíhající výstavy v galerii. Kino Rudolfinum zacílí na filmy, které představují výtvarná či obecně umělecká témata, snímky, jejichž autoři se objevují na mezinárodní výtvarné scéně a další. Součástí projektu budou komentáře k představovaným dílům nebo debaty s přizvanými hosty. Během současné výstavy bude navíc otevřeno edukační centrum zvané Artpark. To chystá různé programy určené dětem i dospělým.