Společenský večer, ochutnávka specialit, přednáška, to je jen část programu, který by měl naplnit Slovenský víkend v Lounech. Akce z cyklu, který představuje partnerská města Loun, se uskuteční tento týden od pátku 14. do neděle 16. října.

Náklady na uspořádání ve výši do 30 tisíc korun pokryje se svolením městské rady rozpočet její komise cestovního ruchu.

„Zástupci partnerského města Lučenec nás nechají ochutnat nejen jejich místní produkty, ale i kulturu a sport. Každý víkend věnovaný partnerskému městu byl vždy doprovázen sportovním utkáním, představujícím typickou místní hru, a ochutnávkou lokálních produktů. Město Lučenec má určitě co nabídnout," avizuje lounské infocentrum.

Přednáška v knihovně

Akce začne v pátek od 17 hodin v lounské knihovně přednáškou o partnerském městě Loun - slovenském Lučenci. Ve třech lounských restauracích se budou od pátku do neděle nabízet slovenská jídla.

V sobotu dopoledne proběhnou na Mírovém náměstí farmářské trhy, chybět nebudou typické slovenské produkty, v plánu je i soutěž v rychlostním pojídání halušek nebo hod Jánošíkovým širákem. Odpoledne se pak v lounské sportovní hale uskuteční fotbalový zápas mezi Čechy a Slováky, večer je v plánu společné posezení.

V minulých letech město na Ohři už hostilo například německý, francouzský či holandský víkend.