„Vysočina je z pohledu básníka výjimečná. Je nesmírně inspirativní a každý zde může být sám sebou," říká Václav Cílek, spoluautor a průvodce více než padesátiminutovým dokumentem Bermudský poetický trojúhelník nad Vysočinou, který na začátku roku uvedla v premiéře Česká televize.

„V tomto chudém kraji lidé zápasili o každý brambor a každý básník a umělec, který odtud pochází, má naprosto zřetelný kontakt se zemí. Do těch lidí se vtiskla hlína, země tohoto kraje," vysvětluje Cílek.

K odkazu Havlíčka, Březiny, Nezvala, Halase, Sovy, Demla, Zahradníčka, Reynka, Jirouse a dalších básníků se hlásí řada měst a vesnic na Vysočině. Pro ty, kterým nestačí návštěva muzejních expozic, památníků a hrobů, je připravena i řada akcí s poetickým nádechem. Jako by jich však stále nebylo dost a přibývají další.

Nezvalův návrat
po třiceti letech

Již za čtyři týdny tak ovládne poezie druhé největší město v kraji. „Po třiceti letech jsme se rozhodli obnovit festival Nezvalova Třebíč. Chceme navázat na to nejlepší, co tento festival nabízel v minulém století, ale zároveň to bude moderní přehlídka různých forem poetické tvorby," vysvětlila ředitelka třebíčské městské knihovny Marie Dočkalová.

Během dvou týdnů se mohou zájemci o poezii seznámit s takzvaným guerillovým básněním, navštívit poetická pásma, autorská čtení, hudební představení, výstavy, přednášky či konferenci. Děti čeká tradiční Noc s Andersenem, tentokrát ale zasvěcená tvorbě Vítězslava Nezvala.

„Nezval, který je bezpochyby jedním z největších českých básníků, navštěvoval v Třebíči gymnázium, v Třebíči dospíval, v Třebíči napsal první báseň, v Třebíči se rozhodl, že se bude věnovat literatuře a umění. Jeho tvorba je s naším městem jednoznačně svázána a myslíme, že je dobré to připomenout," vysvětlila Dočkalová.

Impulsem k uspořádání festivalu bylo kromě třicetileté pauzy také stopatnácté výročí Nezvalova narození. Dubnové datum úmrtí autora navíc koresponduje se dnem založení třebíčské knihovny.

Podle plánů by se měla přehlídka v Třebíči konat vždy po pěti letech. Pořadatelé chtějí Nezvala představit nejen jako básníka, ale také jako malíře či hudebníka. Podle Dočkalové již nadešel čas na to, aby mohla být Nezvalova tvorba oproštěna od politického podtextu. „Mladí zájemci o poezii už nemají v paměti nudná povinná pásma ve školách, a mohou se bez předsudků zaměřit jen na uměleckou stránku," říká ředitelka.

Právě snaha získat pro poezii mladé lidi vede organizátory k netradičním formám. Kromě básní v ulicích jsou to například koncerty. Dvě zhudebněné Nezvalovy básně budou pravděpodobně součástí akustického recitálu zpěváka Petra Bendeho a  na programu budou také zhudebněné Nezvalovy Balady věčného studenta Roberta Davida.

Součástí přehlídky, která vša není jen stroze zaměřena na Nezvala, ale nabídne také tvorbu dalších autorů, je také literární soutěž. „V kategorii autorů mezi dvanácti a devatenácti lety máme třicet účastníků, v kategorii nad dvacet roků přihlásilo svá díla šest desítek lidí," popsala ředitelka.

„Některá přihlášená díla mladších autorů jsem četla a je vidět, že to není jen plytké veršování, ale jsou to opravdové básně. Je vidět, že i takto mladí lidé mají talent a věřím tomu, že by případný úspěch mohl mladé autory povzbudit," doplnila ředitelka Dočkalová.

Cesta epigramů 
ve výlohách

Další, tentokrát zcela nový básnický počin, se na jaro chystá v Havlíčkově Brodě. Nadšenci z Okrašlovacího spolku Budoucnost se rozhodli zdůraznit význam Karla Havlíčka Borovského. „Připravujeme proto akci s názvem Cesta epigramů. „Rádi bychom po městě rozmístili tabulky s Havlíčkovými epigramy. Lidé by se tak mohli zastavovat a třeba i pousmát u nějakého epigramu," představil nápad člen výboru spolku Tomáš Holenda.

Havlíčkovy epigramy – tedy svižné, vtipné a obvykle stále aktuální veršované satirické texty – by byly v první fázi instalované do výloh obchodů, později by se mohly objevit na fasádách domů nejen v centru, ale po celém Brodě. „Po Havlíčkovi se sice jmenuje celé město i hlavní náměstí, ale to pořád nic nevypovídá o jeho díle. A proto bychom Havlíčka rádi představili jako tvůrce," říká Holenda.

Ve výlohách obchodů by se první epigramy mohly objevit na začátku května a měly by zde setrvat do září. Tabulky budou mít jednotný grafický styl a obchodníkům je bezplatně dodají organizátoři. „Nyní začneme jednat s majiteli obchodů. Na webu spolku bude v březnu zprovozněna také aplikace, která umožní obchodníkům vybrat si svůj epigram, tak aby, se po městě neopakovaly," vysvětlil organizátor.
Nápad s umístěním Havlíčkových myšlenek do veřejného prostoru není nový, jeho texty najdou lidé například na nově opraveném náměstí. „Krátké a vtipné epigramy jsou však pro tento účel podle nás vhodnější a věříme, že návštěvníky a obyvatele města zaujmou i potěší," soudí Holenda.

Akci financuje okrašlovací spolek s přispěním sponzorů a celá Cesta epigramů je první akcí z chystaného cyklu Křižovatky cest, které spolek připravuje do příštích let. „Věříme, že se tento projekt ujme a bude se dál rozvíjet," doplnil Tomáš Holenda.