Miloši Urbanovi, který patří mezi nejvýraznější české spisovatele mladší generace, vyjde román Urbo Kune. Je příběhem knihovníka Mikuláše Jelena, který odchází za prací do nového hlavního města Evropy jménem Urbo Kune. Pro dětské čtenáře Martin Sodomka připravil další díl své technické edice, ve které si tentokrát krysák Arny po autu, letadlu a motorce postaví dům.

Norský spisovatel detektivek Nesbø se v nabídce Velkého knižního čtvrtku objevuje pravidelně. Před rokem byl zastoupen románem Přízrak, tentokrát se jeho příznivci mohou těšit na knihu Syn. Mezitím mu v květnu vyšel v češtině jedenáctý titul s názvem Policie. Ze žánru krimi je i román Berlínská past od německých autorů Richarda Birkefelda a Görana Hachmeistera. Čtenáře zavedou do Berlína roku 1944, kde policejní vyšetřovatel pátrá po sériovém vrahovi.

Zahraniční autory zastupuje také britský spisovatel a někdejší moderátor pořadu Top Gear Jeremy Clarkson nebo držitelka Pulitzerovy ceny Donna Tarttová. Z českých autorů je kromě Urbana a Sodomky v nabídce i lékař Tomáš Šebek se svým svědectvím z Afghánistánu či Vladimír Ševela se skutečným příběhem agenta někdejšího východního bloku, kterému se jako jedinému podařilo proniknout do CIA.

Dvě akce do roka

Velký knižní čtvrtek se v Česku koná po vzoru Británie od roku 2011. Pořadatelé původně začínali s jedním za rok, později přešli na dvě akce do roka. Jako vždy bude Velký knižní čtvrtek doprovázet Velký knižní e-čtvrtek, kdy většina knih z podzimní nabídky vyjde zároveň jako e-kniha.

Autorská čtení

Zákazníky čekají i autorská čtení. "Autorská čtení spojená s autogramiádou se budou již tradičně konat 15. října v Praze v Městské knihovně na Mariánském náměstí a 22. října v Brně, tentokrát poprvé v Knihovně Jiřího Mahena," poznamenal za pořadatele Ctirad Fuchs.

Zájem o literaturu a nákup knih se snaží podpořit v Česku řada akcí, dříve upadající knižní trh zachraňovala zejména předvánoční sezona. Na Světový den knihy, který připadá na 23. dubna, například knihkupci prodávají knihy se slevou odpovídající výši daně z přidané hodnoty. Sazba DPH se od letošního ledna snížila z 15 na deset procent. V květnu se každoročně koná v pražských Holešovicích mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. Po podzimním Velkém knižním čtvrtku obvykle přichází na řadu akce nazvaná Knihománie. Malí nakladatelé pak každý rok v červnu představují svou produkci na pražské náplavce na akci zvané Knihex.

Údaje o celkovém objemu knižního trhu v ČR nejsou k dispozici. Prodej v koncových cenách v kamenných obchodech i e-shopech vycházel v roce 2013 na přibližně 7,2 miliardy korun včetně DPH, což bylo zhruba stejně jako o rok dříve. Také průměrná cena jedné knihy je jen odhadovaná a činí asi 240 Kč.