Obálka magazínu Ženy s Veronikou Stropnickou a Olgou ŽilkovouZdroj: Archiv DeníkS jakými tradicemi máte neodmyslitelně spojený Štědrý den?
Olga: Všechny naše děti přejaly vánoční zvyky, které jsme zavedli s manželem. Pod každý talíř se musí schovat mince, aby se v rodině držely peníze. Vždycky si čteme kapitolu z Bible o narození Ježíše Krista, pak se pomodlíme, vzpomeneme na všechny zesnulé, vzájemně si popřejeme a pustíme se do jídla.

Veronika: V tu chvíli nastává největší rodinná hysterie, protože držíme zvyk, že po celou dobu štědrovečerní večeře nesmí nikdo vstát od stolu, aby se všichni napřesrok zase sešli.

Výstaviště Floria Kroměříž připravila výstavu betlémů s prodejem vánočních ozdob, svařáků, vánočních punčů a mnoho dalšího. Večer zakončila koncertem Lenka Filipová (na snímku).
Lenka Filipová: Nové album bylo prodávanější než Queen

Olga: Musíte se na to předem pořádně připravit. Všude kolem rozestavit židle a stolky, na které dáte mísy s jídlem.

Veronika: Ve výsledku hledáte kousek volného místa, kam byste odložili špinavé talíře. Ale všichni zvyk dodržují. Občas se mi zdá, že by zůstali sedět, i kdyby někomu zaskočila kost a začal se dusit. Ve fejetonu, který jsem před lety napsala pro časopis Šťastný Jim, jsem shrnula Štědrý den radou: „Matka, která chce prožít hezké Vánoce, musí snídat grog.“

V čem vidíte největší sílu rodiny, která drží pohromadě?
Veronika: Komunita rodiny dokáže přijmout i ty slabé, což ve výsledku hodně obohatí ty silné. A o tom je ta dokonalost, kterou toužíme najít pod vánočním stromečkem. Mnohem důležitější, než mít perfektně naklizeno, je urovnat si vztahy mezi sebou.

Olga: Přesně, jak říká Verunka. Podstatné je uvědomit si, že Vánoce jsou svátky lásky.

Více si přečtete ve čtvrtečním magazínu Ženy.

Jiří Strach.
Režisér Jiří Strach: Rád čekám, až mi dá inspirace tu "rosu shůry"

Text: Iveta Vařečková