Tuto nepříliš známou historickou skutečnost připomene českému publiku v prostorách nádraží přednáška i filmové projekce. Pro velký divácký zájem bude i letos divadelní představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou v režii Petra Kracika, které v uplynulých čtyřech letech vedle diváků v Česku vidělo opakovaně i publikum v Polsku a na Slovensku. Dohromady mělo přes sedm desítek repríz.

Festival o židovské kultuře 

Festival Devět bran seznamuje českou společnost se světovou židovskou kulturou. Co do rozsahu a koncepce je ojedinělou aktivitou na území bývalého Československa, jeho význam ale přesahuje hranice českého státu. Základní myšlenkou je snaha představit veřejnosti, že židovská kultura je stále živá a inspirující.

Festival každoročně uděluje v rámci své filmové části cenu – Křišťálovou Menoru za hraný a dokumentární film, včetně ceny za Přínos židovské kultuře. Jejími držiteli jsou například režiséři Roman Polanski a Matej Mináč.

Vstupenky na představení, které je tradičně zdarma, si mohou zájemci rezervovat na e-mailové adrese: vlak-lustig@seznam.cz.

Čtěte také: Lidé si v Praze mohou prohlédnout repliku legionářského vlaku