Mezi žáky Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Městci Králové ji přijela představit hned čtveřice lidí. Tím nejočekávanějším byl herec a známý odpůrce jak nacistické, tak komunistické totality Ondřej Vetchý. „Nezapomeňme na to, že jak nacisté, tak komunisté vybili ty nejschopnější z našeho národa a ti nám tu teď chybí," řekl hned v úvodu muž malý postavou, ovšem silný slovem.

Samotnou knihu, která obsahuje 30 příběhů hrdinů ze 16 zemí Evropy, představila Neela Winkelmannová, ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí. Mimo jiné také vnučka držitele Nobelovy ceny za fyziku Jaroslava Heyrovského. Ta například zjišťovala, jak studenti znají základní lidská práva. A požadovaných šest jich skutečně z řad necelé stovky studentů uslyšela. „V knize jsou příběhy mužů, žen, dětí, starců, lidí různých profesí a náboženského vyznání. Ukazuje jasně, že totalita zasáhne každého," řekla Winkelmannová a se studenty pak diskutovala o konkrétních situacích. Například o tom, jak jednoduchou fintou dostali komunisté pod kontrolu celý národ, když mu oznámili, že od zítřka neplatí doklady a budou se vydávat nové. „A o tom, jestli nové cestovní pasy někdo dostane či nikoliv, už pak rozhodovali příslušníci Státní bezpečnosti," doplnila průvodkyně čítankou pro starší středoškoláky kdekoliv v Evropě.

Nejen k totalitním režimům minulého století, ale také k současnosti se jednoznačně vyjadřoval Ondřej Vetchý. Po jeho slovech se několikrát ze třídy ozval i spontánní potlesk. „Choďme k volbám a volme demokratické strany. Tahle doba je jen naše a my jsme za ní zodpovědní. Prezident Zeman se dopouští strašného hříchu na naší zemi, když vzbuzuje dojem, že můžeme být neutrální. Nemůžeme a ukotvení ve strukturách Evropské unie je nejpevnější, jaké jsme kdy v historii měli. Přece víme, že v minulém století si nás vzali pod svá křídla dva totalitní režimy. Pokud někdo tvrdí, že za dané situace můžeme být neutrální, tak lže, nebo je hlupák, nebo tím něco sleduje," vyprávěl přesvědčivým hlasem herec Činoherního klubu. Diváci si jej pamatují třebai z filmu Tmavomodrý svět o československých pilotech ve službách anglického letectva za druhé světové války. „Čtyři sta padesát našich pilotů zahynulo při bojích o Anglii. Ovšem ještě mnohem více jich později utloukli bolševici. Byli pro ně nebezpečím, báli se jich. Stejně jako všech, kteří něco dokázali a uměli," uvedl Vetchý.

Studenti zhlédli také krátký animovaný film Jana Svěráka a Mikuláše Kroupy, který vyprávěl příběh Imricha Gablecha. Čecha, který sloužil v polském, a později i anglickém letectvu. Po komunistickém puči v roce 1948 byl z armády odstraněn a pracoval ve skladu. Dodnes ve svých 101 letech údajně žije na Vysočině.

Své příběhy na závěr programu řekly i Pavla Křížová a Libuše Jůzová ze sdružení Dcery 50. let. Poutavé vyprávění, jak jejich rodiče trpěli za komunistického režimu, který nevybíravě likvidoval všechny nepohodlné, uzavřelo pozoruhodný dvouhodinový blok.

Městecká škola byla jedinou v kraji, kde byl tento projekt o totalitě prezentován.