Občanské sdružení pro nekomerční kulturu Jazzová sekce vydalo nelegálně Hrabalovu knihu v edici Jazz petit v nákladu přes 5000 kusů. Osudy pikolíka, který netouží po ničem jiném, než se stát milionářem a dosáhnout tak společenského uznání, se letos k zájemcům dostaly v původní podobě Hrabalova strojopisu. Vedle knihy s osobním věnováním Hrabala pro čtenáře Jazzové sekce obsahuje i obsáhlou přílohu s názvem A co komu na tom vadilo?. Ta nabízí dokumenty týkající se pronásledování členů sekce, která byla pokládána za antisocialistickou organizaci. Mezi nimi jsou například záznamy z výslechů, dokumenty zakazující aktivity sekce, informace o instalaci odposlechů a cenzury pošty nebo záznamy ze soudních jednání.

Na počest výročí oblíbeného spisovatele v roce 2014 vznikla i divadelní představení, naučné stezky, soutěže nebo památná místa. Pořádaly se besedy, konference, výstavy a projekty mezinárodního formátu. Další knihou, která u příležitosti jeho výročí vznikla, je bibliofilie Milý Karle, což je sedm dopisů Bohumila Hrabala jeho příteli, hudebníkovi Karlu Maryskovi.

Jazzová sekce je občanské sdružení pro nekomerční kulturu, které vyvíjí činnost od roku 1969 dodnes. V září 1985 se v sídle Jazzové sekce a v bytech členů jejího výboru uskutečnila domovní prohlídka. Policie zabavila 800 knih a několik set časopisů. Kampaň proti Jazzové sekci vyvrcholila v druhé polovině 80. let stovkami výslechů a soudním procesem, po jehož skončení byl uvězněn její představitel Karel Srp. V roce 1987 měla být Jazzová sekce zdiskreditována jako organizace páchající hospodářské delikty a porušující autorský zákon. Nakonec bylo odsouzeno pět členů výboru Jazzové sekce, z toho dva nepodmíněně. Proces vyvolal velkou pozornost a vlnu solidarity v zahraničí.