Na 250 exponátů zapůjčených z celého světa shromáždili pořadatelé česko-bavorské zemské výstavy Císař Karel IV. 1316 – 2016. „Snažil jsem se při konstruování výstavy dávat dohromady objekty, které spolu vyprávějí příběhy, a na nich ukázat, jak Karel IV. reagoval, jaký byl a pokusit se o jakýsi jeho psychologický medailonek," řekl novinářům při otevírání výstavy její autor a ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Výstavu čeká obměna

„Je nesmírně povzbudivé sledovat zájem lidí o evropskou historii i o příběhy jednotlivých uměleckých děl, která jsou u nás v drtivé většině případů vystavena poprvé. Až do září, kdy výstava končí a přesouvá se do Norimberku, máme připraveny desítky doprovodných programů a komentovaných prohlídek. Některá díla budou navíc v expozici obměněna – to se týká především vzácných a křehkých prací na papíře či pergamenu, které mohou být vystaveny jen po striktně omezenou dobu," říká Fajt.

Pouze první týden byl na výstavě k vidění originál Zlaté buly Karla IV. – zákoníku, který platil až do zániku Svaté říše římské roku 1806 a byl z Bavorského státního archivu zapůjčen na výstavu vůbec poprvé. Druhý týden ho ve vitríně nahradil kromě faksimile opis z počátku 15. století.

K vidění budou originály rukopisů

Jen do této neděle je k vidění originál pařížského zlomku latinského překladu Kroniky tak řečeného Dalimila, nejstarší česky psané iluminované a veršované kroniky, která vznikla v Itálii nejspíše přímo pro mladého kralevice Karla IV.

Výstavu od začátku třetího týdne, tedy od 30. května, obohatí například bohatě zdobený Misál Jana ze Středy (kolem 1365) z Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze, jeden z vynikajících rukopisů dvorského iluminátorského ateliéru. Z originálních rukopisů mají návštěvníci ojedinělou možnost zhlédnout například Vlastní životopis Karla IV. z Rakouské národní knihovny ve Vídni či monumentální Graduál Arnošta z Pardubic zapůjčený Metropolitní kapitulou u sv. Víta v Praze.

Výstavu, která před svou německou reprízou potrvá do 25. září, doplní bohatý program zahrnující večerní komentované prohlídky, dílny zaměřené na zlatnické řemeslo, módu či malbu, koncerty, cyklus přednášek zahraničních odborníků či spuštění mobilní aplikace, která bude fungovat zároveň jako audioprůvodce expozicí.

Čtěte také: Karel IV. mistrně zvládal situace, které nyní dělají PR agentury