Cíl má jediný rozloučit se s mistrovským titulem. Při absenci dlouhodobě nejlepšího domácího týmu Prague Black Panthers jde o reálnou šanci.

Šestinásobné šampiony, Prague Black Panthers, v letošním ročníku ligy neuvidíme.
Lions vs. Steelers? Liga amerického fotbalu je zpátky

„Vítězství v Czech Bowlu, nic jiného mě nezajímá. Když ne letos, tak už nikdy,“ burcuje Wasserbauer, který se v civilním povolání živí jako zedník. Nová sezona Paddock ligy startuje zítra úvodním duelem Prague Lions – Ostrava Steelers na stadionu fotbalové Viktorie Žižkov.

Často slýchává na trénincích a při zápasech narážky na vysoký věk. Například o dědkovi, který půjde snadno sundat… Jenže muž s vizáží motorkáře si z toho nic nedělá. Naopak. „Ve chvíli, kdy mladší už nemohou, tak zaberu. A ukážu jim, že na to mám,“ vypráví Wasserbauer a hned dodá, v čem je jeho síla. „Zedničina je náročná činnost, do toho třikrát týdně chodím do posilovny. Jo, kondičku jsem si vždycky udržoval.“

V Ostravě Steelers už 24 let funguje na pozici defenzivního „lajnmena“. Dříve hlídal quarterbacky, tedy rozehrávačský mozek týmu, nyní se už soustředí pouze na obranu. Složit soupeře na zem, nic jiného Wasserbauera nezajímá. A umí to sakra dobře! Po těch letech ví, jak prchajícího protivníka skolit v plné rychlosti na zem. „To je jako když skáčete na divoké prase. Jdu mu ramenem většinou do pasu, tam je jeho slabina. Pak obejmu jeho nohy, přičemž už nemůže utéct,“ popisuje Wasserbauer.

Fotbalový kontrast

Americký fotbal ho naplňuje. Prý neexistuje nic lepšího ve sportu, než stát po boku se spoluhráči na týmové poradě a v kombinaci síly s chytrostí překonávat postupně soupeře. „Občas si dáme do tlamy, ale po zápase si podáme ruce. Je to úplně jiná atmosféra než v klasickém fotbale,“ říká zkušený Wasserbauer, který nejvyšší domácí fotbalovou soutěž skoro vůbec nesleduje.

„Přijde mi to až trapné. U nás, když má chlap zranění a teče mu krev, snaží se hrát. Při kopané foukne do hráče vítr, spadne a hned křičí bolestí. Viděl jsem, jak se děcka na fotbalovém tréninku učí simulovat a hrají si na Neymara. Bylo by skvělé, kdyby si někdy zkusili trénink amerického fotbalu.“

PAVEL BUDÍNSKÝ - trenér BK ARMEX Děčín.
Nečekané! Pavel Budínský končí jako trenér u děčínských Válečníků

Wasserbauer už s Ostravou titul vybojoval v roce 1997. Od té doby vítězily jen pražské celky. To chce rázně změnit.

„Neexistuje větší rivalita než Steelers proti pražským týmům. Nebude to sice snadný boj, ale věřím, že máme na to uspět. Nahrává nám také to, že se Black Panters budou letos soustředit na rakouskou ligu,“ dodává Wasserbauer z Ostrava Steelers, kteří pro letošní sezonu posílili a na klíčový post quarterbacka povolali amerického hráče.

Jakub Tomeček.
Česko má prvního olympionika. Místo v Tokiu vybojoval Tomeček