"Jednou se profesionálem chci stát, ale v brzké době ne. Pořád si myslím, že ještě není ta správná doba. Momentálně to není na pořadu dne," řekl Novák.

V letošním roce okusil na Albatrossu atmosféru evropské špičky v rámci European Tour a zahrál si čtyři turnaje Czech PGA Tour. Mezi domácími profesionály se dvakrát umístil na děleném 2. místě. "Od profesionálů jsem hodně získal. Jsou zatím zkušenější, ale herně vidím, že jsem schopný s nimi soupeřit," zjistil Novák.

Mezi profesionály se jednou pokusí prorazit. "To je můj dlouhodobý cíl," přitakal. Rád by třeba jako první český hráč získal kartu na European Tour. "Chtěl bych to dokázat. Všem by nám to pomohlo. Je to asi psychická věc, když to ještě nikdo nedokázal. Chybí i trošku štěstí, je to finančně a časově náročný."

Vzorem nadějného hráče je Australan Adam Scott. "Na každou část hry mám jiný vzor, ale když to řeknu obecně, tak se mi líbí, jak hraje," řekl Novák.

Letošní sezonu rozjel pomaleji. Pak ale ovládl domácí mezinárodní mistrovství amatérů na rány a jako první Čech si zahrál Jacques Leglise Trophy. "Toho si vážím stejně jako toho, že jsem se dokázal zvednout a hrát stabilně. První třetina nebyla nic moc kvůli zranění a špatným momentům," řekl hráč GC Karlovy Vary.

V prosinci ještě vyrazí do USA na juniorský Orange Bowl a vrátí se tam znovu na přelomu března a dubna na přípravu. "Je to důležité. Naše klima neumožňuje trénovat celý rok, abych byl schopen hrát celý rok na nejvyšší úrovni," řekl Novák.

V příštím roce chce znovu uspět na domácích amatérských šampionátech. "Obhájit titul na rány a uspět v jamkovce, což se mi dosud nikdy nepodařilo. Chtěl bych se prosadit i v zahraničí," řekl.

Na karlovarském gymnáziu ho čeká maturita a pak nejspíše vyrazí studovat na některou americkou univerzitu, aby skloubil studium a golf.