„Před závodem se mi moc dobře nespalo, ráno jsem byl strašně unavený, ale jak jsem sedl na kolo, jel jsem naplno a klaplo to. Teď se hrozně těším na odpočinek," říká v rozhovoru pro Deník devětadvaceti­letý Bábek.

Už vám dochází, co jste dokázal?
Vnímám to tak, že jsem si zase přijel zazávodit, užít si to a bojovat, abych vyhrál. Nepřijel jsem jako evropský šampion, že si ze mě všichni sednou na zadek. Pokoru mám pořád. Jsem stejný cyklista, který jsem vždy byl, jen jsem dostal větší chuť vyhrávat a naučil se o vítězství víc bojovat.

PSALI JSME: Má formu. Dráhař Bábek kraloval keirinu i v Apeldoornu

Projevuje se na triumfech vaše větší sebevědomí, nebo jste spíš vyzrál takticky?
Je to kombinace všeho. Už mám zkušenosti, které přicházejí až s věkem. Také si víc věřím a jdu na start s mnohem větším klidem a odhodláním, což jsem se naučil asi za poslední rok či dva. Každého soupeře respektuji, ale nemám z žádného strach. Vím, že mě dokážou porazit a já je taky.

Nastupujete s takovými výsledky v zádech do závodu s větším klidem?
Dá se říct, i když to neznamená, že jsem v úplném klidu a je mi to fuk. Když dosáhne míra stresu ideální hranice, je organismus nejlépe připravený na výkon, jak může být, ale je hrozně těžké se dostat na tu úroveň a nepřestřelit. Častokrát se stane, že závodník je tak nahecovaný a nervózní, že už to má negativní výsledek. Spíš jsem se s věkem naučil dostat na správnou hranici a jdu do závodu s čistou hlavou, což strašně pomáhá. Důvěřuji svým schopnostem a myslím na to, kolik stálo úsilí se na tu úroveň dostat.

Dráhový cyklista Tomáš Bábek vyhrál na mistrovství Evropy v Paříži keirin a navázal na loňské zlato Pavla Kelemena v téže disciplíně.Zdroj: Wim Hoste
Tomáš Bábek na mistrovství Evropy v Paříži. (Foto: Wim Hoste)

Takže si nepřipravujete taktiku dopředu?
Něco mezi. Uvědomuji si silné stránky své i ostatních a mám taktiku, která není přesně vyhraněná, abych musel dodržet plán. Řeknu si, kde budu útočit, závod se však může vyvinout úplně jinak a musím hned reagovat. Kdo to dokáže nejdřív a nejpřesněji, většinou v keirinu vítězí. Hrozně moc záleží na tom, jak přečtete situaci, potřebujete zvolit správnou odpověď a nečekat, až co udělají ostatní.

Čím se odměníte po třech velkých vítězstvích?
Uspořádáme s Duklou Brno oslavu, protože úspěchů bylo hrozně moc, nejen mých. A s přítelkyní chci odjet do Alp na pět šest dní, abych si trošku vyčistil hlavu. Poslední týden už byl strašně náročný a dost jsem bojoval psychicky. Cítil jsem očekávání a tato pozice je o dost těžší.

Sezona pokračuje dalším Světovým pohárem v Cali až za tři měsíce, mistrovství světa bude v dubnu. Mrzí vás, že přichází taková pauza, když máte formu?
Bylo by určitě zajímavé, kdybychom mistrovství světa měli teď, ale věřím, že se zase připravím a ještě zapracuji na slabších stránkách. Cíl číslo jedna pro mě bude šampionát v Hongkongu. Uvidíme, zda pojedu ještě na nějaké světové poháry, spíš už nechci přípravu tolik tříštit, člověk nemůže mít v půlroční sezoně tolik vrcholů.

Co je keirin?
Keirin vznikl v Japonsku kolem roku 1948 jako sport vhodný pro sázení. Obvykle šest cyklistů jezdí seřazení podle losu za motorovým vodičem zvaným derna, která za tři kola zvyšuje rychlost až na 50 kilometrů v hodině. Dráhu vodič opouští 750 metrů před cílem a následuje sprint jezdců do cíle.

TAKÉ ČTĚTE: Bojoval o život, teď je mistrem Evropy. Bábek: Připadám si jako válečník