"Rozhodoval jsem se, jestli úplně neskončím a nebudu se soustředit na něco jiného. Přišla ale nabídka z Barcy, která dávala smysl, protože klub znám a bydlím tady. Dává to smysl i v tom, že si budu dělat trenérskou licenci a tady už mohu pracovat s mladými talenty. Takže nebylo moc o čem přemýšlet," řekl Bartoň v Barceloně českým novinářům.

V rezervě sice převažují mladí odchovanci bojující o šanci, Bartoňovi však roli "dědka" v týmu usnadňuje, že katalánský gigant angažoval ještě o dva roky staršího Slovince Jaku Lakoviče, s nímž český basketbalista dva roky v Barceloně hrával.

"To byla další věc, která se mi líbila, protože být tu sám obklopený dvacetiletými borci, kteří neumí ještě hrát, by bylo frustrující. Takhle si pomáháme," uvedl rodák z České Lípy.

Občas mladší hráče seřve

Oba jsou díky svým zkušenostem něco jako asistenty trenéra na hřišti. "Když je třeba, klukům poradíme. Já je občas i seřvu, aby rady neslyšeli jen od trenérů. To je podle mě důležité. Je třeba je vychovávat. Nejen životně, ale i herně. Za poslední měsíc a půl vidím u těch mlaďasů rapidní zlepšení, zvláště v některých činnostech, tak doufám, že to bude pokračovat," řekl Bartoň.

"Teď hraju 30 minut na zápas, což je moc. Můj cíl je, pomoci klukům se zlepšit natolik, že na konci sezony budu hrát jen deset minut. To by bylo nej. Já tu nejsem od toho, abych dělal statistiky, ale abych klukům dal co nejvíce," uvedl s tím, že se jim před tréninky i individuálně věnuje.

Připravuje se tím již na roli trenéra, které se chce v budoucnu věnovat. "Chci být trenérem, ale ještě nevím kde. Být trenérem je horší, než být hráčem, protože míst je méně. Musím nejprve získat zkušenost. Nestačí si vzít tabulku a fix a jít trénovat. Tento rok mi hodně dá, protože se už koncentruji na trenérské věci," řekl.

Reprezentace? Uzavřená kapitola

A vysněná trenérská štace? "Kdyby v Barceloně vyhodili Xaviera Pascuala a obrátili by se na mě, tak by bylo ideální. Zůstal bych doma, trénoval bych Tomáše Satoranského, to by docela šlo," řekl s úsměvem Bartoň, který v Barceloně žije s portugalskou manželkou a dvěma potomky. "Samozřejmě chci být trenérem na co nejvyšší úrovni, ale zatím je brzo něco odhadovat," dodal.

Národnímu týmu však jedna z nejvýraznějších postav českého basketbalu už nepomůže, neboť v létě po mistrovství Evropy se Bartoň rozhodl skončit reprezentační kariéru. Nic by na tom nezměnil ani případný postup na olympijské hry. "To je uzavřená kapitola. Dal jsem tomu dost a člověk musí poslouchat tělo a vidět, co rodina. Moje rodina tomu obětovala dost a je správný čas skončit. Tam není o čem debatovat," prohlásil účastník všech čtyř ME, na kterých český výběr startoval.

"Ideální by bylo, kdyby se kvalifikace o olympiádu hrála v Praze, tak bych kluky přijel podpořit alespoň jako fanoušek, protože jsme dobrá parta. Šance na postup je, ale bude to hodně těžké. Jsme na té potřebné úrovni, ale předvést ve třech zápasech po sobě potřebný výkon a vyhrát, bude těžké," dodal.