I když semifinálový zápas zdobila vyrovnanost, Češky na šampionátu podruhé podlehly Nizozemkám Sanne Keizerové a Madelein Meppelinkové. Štěstí se po výsledku 22:20, 17:21 a 12:15 znovu přiklonilo k domácím hráčkám. Ty se nakonec staly i mistryněmi Evropy.

Bidje Manzia
Cizinci v české fotbalové lize? Už ne jen Slováci

„V konci jsme v důležitých chvílích postrádaly přesnost. Vedly jsme v tiebreaku, ale neudržely to. Větrné podmínky byly těžké, hodně se to točilo. V rozhodujících okamžicích jsme nadějně rozehraný zápas nedokázaly dotáhnout,“ okomentovala duel nevesele Maki.

Její parťačka litovala ztrátu koncentrace. „Byla to bitva, ale měly jsme to udržet,“ pravila smutně Bára. Úvod zápasu o třetí místo se se víc vydařil Španělkám. Český pár se do vedení dostal až v závěru prvního setu a sokyním ho uzmul. Konec druhé sady byl poněkud kuriózní. Za stavu 20:16 soupeřky odmítly pokračovat, a tak rozhodčí zápas skrečoval.

„Mentálně jsem byla po prohraném semifinále dole, takže velký dík za tuhle výhru patří Maki. Byla jsem ráda, že Španělky hrály víc na ní. Herně jsem necítila moc dobře,“ neskrývala slzičky sedmadvacetiletá Hermannová. „My jsme totiž první zápas podělaly. Po něm jsem Báře řekla, že bez medaile domů nejedu, a že když nemáme zlatou, tak to bude na závěr růžové zlato. Prostě jsem nechtěla za žádnou prohrát,“ vykládala bojovnice.

Andrea Stramaccioni
Po mně potopa. Jak Andrea Stramaccioni přispěl k úpadku velkoklubu

„Strašně mě těší, že jsme se dokázaly posbírat po Nizozemkách a jedeme domů s medailí. To se neděje každý den,“ pokračovala členka dua, které před dvěma roky získalo evropské stříbro. „Držely jsme při sobě. V zápase o bronz to bylo určitě znát. Placka před námi byla obrovskou motivací,“ přidala se její spoluhráčka.

„Myslím, že je umění se po porážce během hodiny oklepat, abychom zabojovaly aspoň o bronz. V pauze jsme si zanadávaly, osprchovaly, popovídaly si s koučem, trochu se najedly. Já si navíc přetejpovala rameno… Pak jsme se šly rozcvičit, ale to nebylo moc potřeba,“ vyprávěla třicetiletá Sluková.

„Prohrané semifinále už mám z mysli vytěsněné. Jsme druhé vicemistryně Evropy. Říká se to tak? Bronz je krásný,“ zasnila se. Sice druhý nasazený ME pár myslel o trochu výš, ale tuhle medaile bere všemi deseti.

„Já se raduju vrchovatě. Akorát, že jsme finále měly na dosah, tak to trochu bolí. Ale to přejde, až se všechno usadí. Kdyby nám někdo po základní skupině řekl, budeme mít bronz, tak bychom si na to nevsadily,“ přemítala Hermannová.

Česká mužská dvojice Ondřej Perušič a David Schweiner prohrála v osmifinále s ruským párem Konstantin Semjonov, Ilja Lešukov 20:22, 12:21, a to pro ni znamenalo konec účinkování na ME.

Obří parník Rotterdam je v rameni rýnské delty.
Beachvolejbal ve stínu dřímajícího kolosu. Takové je mistrovství Evropy