Překvapivými vítězi se stali domácí Němci Alexander Nobis a Marvin Dogue, kteří ještě před závěrečnou disciplínou byli až čtvrtí. V kombinaci běhu a střelby ale dominovali a triumfovali před Rusy a Poláky.

Bilko s bronzovým medailistou z loňského šampionátu Kufem, který se zotavil po dubnovém vážném zranění prstu, zvládli úvodní šerm jako pátí nejlepší s bilancí 20 vítězství a 14 porážek. V plavání nestačili pouze na Korejce a Číňany.

"To nemohl nikdo čekat. Najednou se cíl, aby se Honza Kuf rozzávodil před mistrovstvím Evropy a kluci si prošli závodem, změnil. Byli ve hře o medaili, skoro o zlato," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Jakub Kučera.

Jenže z boje o medaile jeho svěřence vyřadila jízda na koni, v níž mezi 18 dvojicemi skončili třetí od konce. Devátý čas v závěrečné kombinaci na lepší konečný výsledek nestačil. "Bohužel jak u Honzy nebylo poznat zranění v šermu, i když sedmdesát dní nedržel kord, na jízdě se projevilo," řekl Kučera.

"Martin zvládl koně dobře. S velkou časovou ztrátou, ale čistě. Honza seděl za poslední měsíc na koni dvakrát. I když je standardně nadprůměrný jezdec, tentokrát udělal tři zbytečné chyby, z toho jednu hrubou," konstatoval Kučera.

V úterý mají štafetu na programu ženy a na startu budou i Lenka Bilková s Eliškou Přibylovou, která nahradila původně nominovanou Barboru Kodedovou. Ta kvůli natrženému vazu v kotníku přijde i o individuální závod. Do něj v německé metropoli nastoupí v dalších dnech olympijský vítěz David Svoboda, Ondřej Polívka, Ondřej Svěchota, Bilková a Natálie Dianová.

Mistrovství světa v moderním pětiboji v Berlíně:

Muži - štafeta:
1. Nobis, Dogue (Něm.) 1544 b., 2. Kukarin, Beljakov (Rus.) 1540, 3. Staskiewicz, Swiderski (Pol.) 1520, …9. Bilko, Kuf (ČR) 1469.