Mistrovství světa v domácím prostředí. Co vy na to?
Já jsem už před časem říkal, že mistrovství světa je pro mě vrchol sezony. Dávám ho výše než olympiádu v Riu de Janeiro.

To není slyšet často. Proč?
Už se mi nemusí povést startovat na světovém šampionátu před domácím publikem. Předchozí Světové poháry byly v Novém Městě úžasné, bylo hodně lidí, a když si představím, že jich má přijít ještě více, tak se na nedělní závod hrozně moc těším.

Necítíte o to větší tlak, když je to pro vás vrchol nabité sezony?
Zatím ho ještě moc nepociťuju, ale tlak asi obrovský bude. Hlavně těsně před závodem. Zatím jsem ale v pohodě, užívám si to tady a doufám, že si to budu užívat i při závodě.

Jediný start vás čeká až v poslední den mistrovství? Jaký máte recept „nezbláznit se" čekáním?
Budu ještě trénovat a mám tady i svého fyzioterapeuta kvůli cvičení a regeneraci. Nějaký čas to zabere, hlavní část ale spolkne odpočinek. Natrénováno mám, teď už víc nedoženu. Důležité bude si prohlídnout trať a kvalitně se před závodem rozjet. Navíc přijede i rodina, takže o program mám postaráno. Můžu jít se svými blízkými na oběd nebo někam do kavárny, příjemně vyplnit čas a uvolnit se.

Jste obhájcem bronzu z minulého roku a uvedl jste, že byste chtěl medaili znovu. Jak se vyrovnáváte s pocitem velké konkurence?
Do závodu jdu s tím, že nějakých patnáct lidí, možná i více, má šanci zabojovat o medaili. To dělá závod ještě více atraktivním, než kdyby to bylo o pár jménech. Takže to je super a jsem za to rád, že medaile nebude zadarmo.

Loňský úspěch jste vybojoval v Andoře ve vysoké nadmořské výšce. Nebude vám chybět?
Závodů ve vysoké nadmořské výšce, která mi vyhovuje, tolik není. Dokázal jsem ale zajet dobré výsledky i v normální výšce, takže jako problém to neberu. Pro mě je to ale plus, protože se s tím asi dokážu vyrovnat lépe než řada ostatních jezdců.

Takže čím těžší podmínky, tím pro vás lépe?
Asi to tak vypadá. (smích) Mám rád výšky i vedro, což je pro hodně závodníků minus.

A co kdyby zapršelo?
Když zaprší, trať udělá voda ještě těžší. Už takhle jsou tam vylezlé kořeny a kameny. Na trati je tam hodně děr, takže by to i dost klouzalo. (smích)

Takže si to všechno budete přát i do Ria?
Testovací závod jsem tam odjel zvolna, ale s dýcháním jsem problém neměl. Takže vedro a vlhkost by pro mě byly výhodou.

Kolik lístků jste obdržel na mistrovství světa?
Dostal jsem asi třicet lístků, ale pár jsem si jich musel ještě vyžádat pro přátele i známé. (smích)

Už jste si svůj fanklub nějak rozmístil po trati?
Tak to bude tady hodně těžké. Přítelkyni říkám, že jestli chce, abych ji slyšel, ať jde někam, kde není moc lidí. Jenže takové místo asi v neděli nebude. Já při závodě slyším jen obrovský hukot, jednotlivé hlasy nevnímám.