Majitel fotbalového klubu z Jablonce má však nyní hodně horký problém. Dnes začne být souzen za dotační machinace. Nakonec to nebude jeho první potíž, také on, jak říkal jeho velký kamarád Ivan Horník (hlavní postava slavné korupční ságy), jezdí často na červenou.

Miroslav Pelta
Mocní muži sportu jdou před soudce. Řeší se kauza dotace

Ostatně aféra, jež byla odpálena v roce 2005, budiž důkazem. Velký čáp, jak se Peltovi přezdívá kvůli tomu, že toto spojení používá, když mluví o někom mocném, si volal právě s Horníkem a mluvil o tom, co se dělo v lize na jaře roku 2003.

Podezřelé obchody

Tehdy působil jako ředitel Sparty, která vyhrála titul. „Všechno bylo cinklý, vole,“ pronesl. Nakonec nebyl trestán, když se k případu vracel, tvrdil: „Odpracoval jsem si to.“

Je tu však i jeho mimofotbalové podnikání. V Jablonci nad Nisou mu část obyvatel nemůže přijít na jméno, vyčítá mu podezřelé obchody s nemovitostmi.

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta
Kauza Pelta: Vyzrazení tajných informací není trestný čin, rozhodl soud

V roce 2008 například koupil od města pole na okraji Jablonce v Horní Proseči, které se o tři roky později v novém územním plánu změnilo na stavební parcely. Hodnota pozemku se tím ztrojnásobila.

Realitami se Pelta začal zabývat už po revoluci, pomohly mu půjčky od bank. A zřejmě také to, že se léta angažoval v komunální politice, v níž skončil až po vypuknutí nynější aféry. V současnosti má podíl v řadě firem.