"Je to asi jeho poslední šance a musí se ukázat. Sentiment nebude hrát žádnou roli," řekl německý kouč britských dráhařů listu The Times.

Cavendish v letech 2005 a 2008 získal titul mistra světa v bodovacím závodě dvojic, pak se začal věnovat silničním závodům a sbíral etapové vavříny na Tour de France, Giru d'Italia i Vueltě. V roce 2011 se stal také světovým šampionem v závodě s hromadným startem.

Nyní usiluje o šanci bojovat v Riu o svou první olympijskou medaili v omniu. Jeho konkurenty jsou Ed Clancy, jenž vybojoval v dráhařském víceboji bronz na hrách v Londýně, a mladík Jon Dibben, vicemistr Evropy.

"Máme ten luxus, že tři skvělí jezdci bojují o jedno místo. Nejspíš bude snazší vyhrát olympiádu než tuhle nominační bitvu," dodal Salzwedel.

Vítěz 26 etap na Tour de France byl v roce 2008 v Pekingu jediným britským dráhařem, který odjel z olympiády bez medaile. O čtyři roky později na domácí půdě v Londýně zažil další hořké zklamání v silničním závodě. "(Cavendish) po tom hrozně touží," uvedl kouč.