Češi vstřelili 17 gólů z 20 sedmiček s úspěšností 85 procent. Kapitán týmu drží 82 procent, Hrstka ještě o sedm víc. „I v Prešově házím sedmičky pravidelně. Většinou znám brankáře z jiných soutěží. I přesto nemám speciální tipy, jak na ně házet. Prostě mrknu na gólmana a věřím si. I podle jeho stylu se rozhodnu až na poslední chvíli,“ popisuje střeleckou rutinu Hrstka, jenž s Prešovem hraje mezinárodní SEHA Ligu.

Sedmadvacetileté levé křídlo minulo z devíti pokusů pouze v dramatickém závěru s Dány. Zdráhala neproměnil dvakrát. S Němci tři a půl minuty před koncem trefil tyč. Proti Dánům po vypršení času a jisté výhře 28:27 spíš odhodil míč s cílem netrefit brankáře za červenou kartu „Sedmičku proti Dánům ale nepočítáme ano? Jako bychom dali sedmnáct z devatenácti,“ vtipkuje Zdráhala.

Zatím poslední penaltu Čechů ale proměnil. Proti Slovincům snižoval na 25:26. „Poté, co jsem nedal důležitou sedmičku proti Němcům, šlo se Slovinci zase prakticky o vše. Kuba říkal, že neměl balon dlouho v ruce, i když jsem ho hodně dlouho prosil ať jde,“ usmívá se česká střední spojka.

Hrstka uznává nepsané pravidlo, které platí například i ve fotbale. „Když jsem faulovaný, tak zásadně nechodím na sedmičku. Nebyl důvod to proti Slovincům měnit a Zdráhoš úplně krásně zavěsil,“ sděluje rodák ze Zubří, jenž vzal na sebe tíhu zodpovědnosti naopak proti Makedoncům.

Čeští házenkáři 
v závěrečném duelu čtvrtfinálové skupiny ME ve Varaždínu remizovali se Slovinci 26:26.
Břevno odválo semifinále. Házenkáři ale chtějí přepsat historii

Kdo určuje sedmičky? „Se Zdráhošem se domlouváme na hřišti. Honza Filip někdy kývne, ale spíš je rozhodnutí na nás, kdo si víc věří,“ osvětluje Hrstka.

Ofenzivní koordinátor je Filip, ale angažuje se i kolega Daniel Kubeš. „Před turnajem byl určený Kuba. Dan vymyslel na tréninku soutěž v sedmičkách a vyhrál jsem ji, takže jsem od přípravy taky chodil,“ říká český kapitán.

Hrstka svádí s koučem Kubešem duely i na tréninku. „V našem minisouboji házíme každý vždy pět sedmiček. Dan zatím vede 2:1. Teď v Záhřebu bude rozhodující série. Doufám, že vyhraju a celkové skóre aspoň zremizuju. Jinak to asi neskousnu,“ směje se Hrstka.

Oba vždy rozhřeší gólman Tomáš Mrkva. Hrdina závěru duelu s Makedonií, kdy uhájil výhru 25:24, když chytil pokus Dejana Manaskova. „Tomáš je velmi kvalitní brankář, ale zatím mu to na tréninku moc nejde. Ale doufám, že vydrží jeho forma v zápasech,“ culí se prešovský hráč.

Přitom Manaskov měl nejvíc vstřelených branek ze sedmiček společně s Chorvatem Ivanem Čupičem. „Výhoda je u brankáře. Může, ale hráč musí. U Makedonců si kluci moc nevěří, jak jsem zaregistroval. Na střídačce ukazoval Manaskov, kdo půjde, ale nikdo nechtěl. Cítil tlak a výhoda byla na straně Ludvy,“ sděluje Hrstka. „Problém je, pokud si řeknete: já ji nedám. A máte to v hlavě,“ dodává Zdráhala.

Úspěšnost na Euru
Nejlepší týmy v sedmimetrových hodech, které postoupily do čtvrtfinále:
1. Srbsko – 19 sedmiček, 17 gólů, 89 % úspěšnost
2. ČR – 20, 17, 85 %
3. Slovinsko – 25, 21, 84 %
 
Jednotlivci (pořadí dle počtu gólů):
1. Ivan Čupič (Chorvatsko) a Dejan Manaskov (Makedonie) – 15, 13, 87 %
3. Kristian Bjornsen (Norsko) – 16, 12, 75 %
…10. Ondřej Zdráhala (ČR) – 11, 9, 82 %
…12. Jakub Hrstka (ČR) – 9, 8, 89 %