Česká ragbyová unie chce v nejbližších letech rapidně pozvednout výkonnost hráčů a hru s šišatým míčem posunout mezi nejpopulárnější sporty.

„Ragby je tady amatérské, rád bych zavedl profesionální strukturu, na které již pracujeme. Češi se jakýchkoli změn báli, proto jsem je přesvědčil, že z dlouhodobého hlediska z toho budou profitovat,“ vysvětlil sportovní ředitel unie Phil Pretorius, jenž je rovněž trenérem národního týmu.

Ilustrační foto.
Ragby se vrací na hry po 92 letech a ve zrychlené variantě

Při pokusu o ragbyový boom si lze jen těžko představit povolanějšího člověka. V roce 1999 se pod vedením tohoto jihoafrického experta podařilo postoupit Tongu na světové mistrovství. A stejné záměry má teď Pretorius také s Čechy.

„Věřím, že reprezentace nebude chybět na MS 2023. Nyní se v žebříčku nacházíme dole, do tří let chceme být mezi nejlepšími dvaceti,“ nastínil nový kouč.

Při dobývání vyšších met by měl pomoci projekt armádního centra na Dukle, kde se reprezentanti budou moci profesionálně připravovat, a také nový sponzor, od kterého si unie slibuje významnou podporu vzdělávacího programu.

Jiří Buryánek.
Reprezentant Buryánek: Líbí se mi, jak si Novozélanďané ragby užívají

Že ale půjde o běh na dlouhou trať, potvrdilo přátelské utkání s jihoafrickým výběrem Supa Barbarians. Český tým nezachytil začátek zápasu a první poločas prohrál 0:26.

Ve druhém už předvedl lepší výkon a proti hvězdnému celku dokázal položit dvě pětky. Porážka 10:45 nebyla podstatná, šlo hlavně o kvalitní přípravu před kvalifikací s Polskem.