Reagovaly dobře. V Havířově si totiž vše vynahradily. První dva duely kvalifikačního zápasu se staly jejich jasnou záležitostí. Pak za stůl nastoupila Hana Matelová a doslova „vypráskala“ Szandru Pergelovou 3:1 na sety, když pouze ve třetí sadě si vybrala slabší chvilku.

Jinak se ale za stolem dlouho nezdržela, konkrétně 22 minut i s přestávkami. „Všechny zápasy mi přišly rychlé. Většinou na Pro Tour hrajeme na čtyři vítězné sety, tady se to hraje na tři, a je to fofr. První dvouhry byly fakt strašně rychlé,“ uznala.

Česká jednička Dana Čechová.Zdroj: Michal Polák

Z vítězství nad Pergelovou měla radost. „Soupeřku jsem čekala a vlastně jsem ji ještě nikdy neporazila ani ve čtyřhře, takže to byla moje premiéra,“ usmívala se. Ze hry měla velmi dobrý pocit. „Fakt jsem spokojená, připravila jsem se dobře takticky a předvedená hra mě potěšila. Do zápasu jsem nastupovala s vědomím, že prostě musím vyhrát, jinak je konec,“ připomněla, že za stavu 0:2 měla nůž na krku.

Ale vykřesala pro český tým naději a po ní šla hrát o srovnání stavu Dana Čechová. S Georginou Potaovou to byl rovnocenný boj. Všechny sety končily nad rámec klasického bodování do jedenácti. Víc štěstí v koncovce měla však Maďarka, a tak Češky prohrály 1:3.

Videosouhrn 18. dubna 2018
Raději srazit nevinného než se vzdát a gangsterka v Ústí: zhlédněte videa dne

„To byla škoda, protože Dana vedla 1:0, ve druhém setu měla dva setboly, dost se to tahalo. Ony takhle hrají spolu často, myslím až do dlouhých koncovek, pamatuju si to z bundesligy. Mohlo to být 2:2 a mohly jsme mít šanci. V tom posledním zápase je to vždy padesát na padesát, navíc by šla hrát Renča (Štrbíková), která podle mě zrovna tyhle zápasy umí,“ litovala Matelová.

Její slova podpořil i německý trenér českého týmu Peter Engel.

„První dva duely se nám nepovedly, hlavně ten druhý od Renáty Štrbíkové nebyl vůbec dobrý, nečekal jsem tak rychlý průběh. Pozitivní výsledek uhrála Hana Matelová, to nás docela nabudilo a ten poslední zápas byl otevřený na obě strany. Byl to těžký boj, to jsme viděli, a bohužel to nedopadlo dobře. Kdyby ano, za stavu 2:2 by to byl úplně jiný příběh. V posledním rozhodujícím utkání se už může stát všechno,“ zalitoval i reprezentační kouč.

České reprezentantky podlehly Maďarkám (v červeném) 1:3.Zdroj: Michal Polák

A jaké jsou další vyhlídky českého celku? „Za týden nás čeká mistrovství světa a v květnu pokračování kvalifikace ve Španělsku. Tam to musíme urvat, aby to bylo zase otevřené a měly jsme šanci vybojovat si to jedno postupové místo na Evropu,“ uvědomuje si Hana Matelová.

Trenér Engel pak doplnil: „Maďarsko teď přehrálo ten tlak na nás, protože po předchozí porážce bylo mírně pod tlakem a nyní je na nás, jak se s tím popasujeme. Dalším soupeřem je Španělsko, kde nezbývá, než vyhrát.“

Česko – Maďarsko 1:3

Dana Čechová – Dora Madaraszová 1:3 (-7,-7,10,-8), Renáta Štrbíková – Georgina Potaová 0:3 (-4,-4,-6), Hana Matelová – Szandra Pergelová 3:1 (7,3,-7,6), Dana Čechová – Georgina Potaová 1:3 (10,-11,-10,-10).

Theresa Mayová
Velká porážka Mayové. Britský parlament si prosadil setrvání v celní unii