V sobotním semifinále je čeká těžší soupeř - favoritky ze Švédska.

První vystoupení Češek před natěšeným ostravským publikem nemohlo začít lépe. V padesátém utkání v dresu národního týmu už v polovině páté minuty uklidnila nervy všech spoluhráček přesnou trefou pod horní tyč Nikola Černá, která se nakonec podílela na třech gólech.

„Zkrátka jsem jen poslechla rady, a když byla šance, neváhala jsme a střílela," pokrčila rameny dobře naladěná jubilantka.

Hráčky se nabádaly k trpělivosti

Úvodní ostravskou třetinu vyhrály nakonec domácí hráčky třígólovým rozdílem a tím vlastně i rozhodly o osudu zápasu.

„Ale tak jednoduché to určitě nebylo. Polky hlavně v začátku zápasu dobře vykrývaly prostor před vlastní bránou, ovšem my jsme si říkaly i na střídačce, že musíme být trpělivé a že jim určitě začne docházet dech," doplnila třiadvacetiletá Nikola Černá.

Český tým na palubovce dominoval, skóre postupně navyšoval a hlavně si společně s vděčnými fanoušky (těch se sešlo 2747, tedy dosud největší návštěva letošního šampionátu) utkání užíval.

„Hlavní bylo, že si holky vzaly k srdci naše slova o tom, aby nic nepodcenily a vlétly do zápasu naplno. Sice se nevyvarovaly některých dílčích chyb, ty ale pramenily možná z přemíry snahy nebo z toho, že chtěly divákům nabídnout i něco víc," zhodnotila zápas trenérka Karolína Šatalíková.

Urbánková by ráda zopakovala hattrick

„Teď nás čekají Švédky, které tady prozatím hrají suverénně, ovšem do semifinále nebudeme určitě vstupovat jako předem poražené," doplnila po zápase hlavní trenérka českých reprezentantek. Ty budou bojovat o medaile už na třetím šampionátu po sobě.

Hvězdou duelu byla Tereza Urbánková, která po „lotyšském hattricku" zatížila třemi góly i polskou branku.

„Bylo by určitě fajn, kdyby se mi něco podobného povedlo i proti Švédkám, ale bude to těžké, jelikož Švédsko je nejlepší družstvo na světě. Jinak jsem však ráda, že nás lidi i tady v Ostravě neuvěřitelně podporují," dodala po zápase dravá dvaadvacetiletá útočnice pražského Herbadentu.

Tak hodně štěstí proti Švédkám, holky!

Mistrovství světa florbalistek v Ostravě:

Čtvrtfinále:
ČR - Polsko 10:1 (3:0, 4:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 5. Černá (Čapková), 9. Paulovičová (Žůrková), 14. Jarolímová (Černá), 21. Černá (Jarolímová), 25. Jarolímová (Hyršlová), 37. H. Sládečková (Hyršlová), 40. Urbánková (D. Šteglová), 41. Urbánková (Billá), 47. Urbánková (D. Šteglová), 60. D. Šteglová (Billá) - 42. Krzywaková (Timeková). Rozhodčí: Anderssonová, Jensenová (obě Švéd.). Vyloučení: 1:0. Diváci: 2747.
Sestava ČR: Provázková - Černá, Čapková, Halfarová, Niemcová, Krupnová, Jílková, od 31. navíc Billá - Jarolímová, H. Sládečková, Hyršlová - Žůrková, Paulovičová, Vojáčková - A. Bočanová, Urbánková, D. Šteglová - od 41. navíc Macurová, Hašová. Trenéři: Šatalíková, M. Šteglová a Jedlička.

Švýcarsko - Německo 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)
Branky: 2. a 49. Rüttimannová, 27. a 56. Ulberová, 17. Stellaová, 30. Martiová, 31. Fricková, 42. Putziová.

O 9.- 12. místo:
Austrálie - Rusko 4:11 (1:2, 1:6, 2:3), Dánsko - Slovensko 3:4 v prodl. (1:3, 0:0, 2:0 - 0:1).

O 13. místo:
Kanada - Maďarsko 6:5 v prodl. (2:2, 3:1, 0:2 - 1:0).

O 15. místo:
Korea - Japonsko 1:5 (1:3, 0:2, 0:0).