Třiadvacetiletý Satoranský v hodnoceném období dotáhl reprezentaci přes kvalifikaci na mistrovství Evropy, když byl lídrem podle vstřelených bodů, asistencí i zisků míče. Zároveň po přestupu ze Sevilly absolvoval svou premiérovou sezonu v předním evropském celku Barceloně, s níž si poprvé v kariéře zahrál Evropskou ligu. Na jaře už patřil mezi klíčové postavy Katalánců.

Druhé místo za Satoranským stejně jako loni získal Jan Veselý, který se vrátil z NBA a zařadil se mezi opory Fenerbahce Istanbul, s nímž postoupil až do Final Four Euroligy. Třetí příčku v anketě obsadil Pavel Pumprla. Vyhlášený defenzivní specialista přidal v kvalifikaci na ME potřebné body a spolehlivými výkony se prezentoval i ve španělské lize v dresu Obradoira.

"Je tam radost, protože s Honzou Veselým to bylo letos vyrovnané. Podle čísel měl i lepší sezonu než já, ale asi mu uškodilo, že nebyl loni v reprezentaci. Ale vůbec bych se nezlobil, kdybych byl letos druhý," řekl po galavečeru Satoranský.

Mezi ženami v posledních pěti ročnících vládla Vítečková, která však nedohrála sezonu kvůli těhotenství. V hlasování tak dostala přednost její klubová spoluhráčka Veselá, která výraznou měrou pomohla USK k triumfu v Evropské lize. Pro ni už třetí v kariéře. Zároveň byla druhou nejužitečnější hráčkou české reprezentace na loňském mistrovství světa.

"Díky tomu, že Evža bude kojit, tak mám konečně první místo. A vzhledem k tomu, že je to asi moje poslední cena, tak si jí hodně vážím," řekla Veselá, která se chystá ukončit vrcholovou kariéru.

Stejně jako v loňském roce zůstala těsně pod vrcholem Alena Hanušová. Mladá česká reprezentantka loni na MS předváděla slibné výkony podobně jako po přestupu z Brna do USK. Tam sice nedostávala tolik prostoru jako v Brně, přesto prokázala výrazné zlepšení a také mohla slavit titul euroligové vítězky.

Třetí příčku v anketě obsadila zkušená rozehrávačka a reprezentační kapitánka Veronika Bortelová. Ta sice reprezentační sezonu 2014 vynechala a soustředila se na basketbal 3x3, ale v dresu Nymburka byla jasnou vůdčí osobností a dovedla ho k překvapivému čtvrtému místu i do Final Four Středoevropské ligy.

Nejlepším basketbalistou 3x3 se stal Martin Gniadek, který v loňském roce reprezentoval Českou republiku nejen na turnaji World Tour Prague Masters, ale také na MS a pomohl v kvalifikaci ME českému týmu na závěrečný turnaj. Nejlepší basketbalistkou 3x3 byla zvolena Tereza Vorlová. Ta si v národním dresu vybojovala účast na ME a představila se i na závěrečném turnaji.

Za největší talenty považují odborníci a reprezentační trenéři pardubického rozehrávače Viktora Půlpána a pivotku Anetu Mainclovou, která míří z Brna do VŠ Praha.

Půlpán byl lídrem reprezentace do 18 let, která udržela příslušnost k divizi A ME. Navíc byl nejlépe asistujícím hráčem celého mistrovství. Zároveň se výrazně prosadil i do pardubického týmu. Mainclová byla jednou z klíčových hráček na ME osmnáctek, když ovládla statistiku doskakování v českém týmu.

Výsledky ankety Basketbalista roku za klubovou sezonu 2014/15 a reprezentační sezonu 2014:

Nejlepší basketbalista: 1. Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), 2. Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.), 3. Pavel Pumprla (Obradoiro/Šp.).
Nejlepší basketbalistka: 1. Jana Veselá, 2. Alena Hanušová (obě USK Praha), 3. Veronika Bortelová (Nymburk).
Nejlepší mladý basketbalista: Viktor Pulpán (Pardubice).
Nejlepší mladá basketbalistka: Aneta Mainclová (Žabiny Brno/VŠ Praha).
Nejlepší basketbalista 3x3: Martin Gniadek.
Nejlepší basketbalistka 3x3: Tereza Vorlová.
Síň slávy: Dana Ptáčková-Klimešová (3. místo na MS 1975), Anna Kozmanová-Součková (4. nejlepší střelkyně ME 1983), Vlasta Vrbková-Mottlová (2. místo na ME 1974 a 1976, 3. místo na MS 1975), Milan Merkl (stříbro z ME 1955, bronz z ME 1957), Jiří Růžička (stříbro z ME 1967, bronz z ME 1969), Bohuslav Rylich (stříbro z ME 1959).