Internetový deník Insider zveřejnil podrobnosti žaloby, o níž předseda ČSTV Miroslav Jansta bude hovořit na pondělní tiskové konferenci.

Šéfové tělovýchovné organizace se tak zřejmě přece jen rozhodli žalovat Hušáka o náhradu škody, přestože Jansta ještě na prosincové valné hromadě tvrdil, že jedinou možností je žaloba za poškození dobrého jména. Ta by mohla být v řádech desítek milionů, zatímco žaloba o náhradu škody se údajně blíží miliardě korun. ČSTV zároveň požaduje omluvu.

Případu se ujala renovovaná advokátní kancelář

Advokátní kancelář Aleše Rozehnala v žalobě, kterou má Insider k dispozici, podrobně popsala hospodaření Sazky pod Hušákovým vedením. Vyčíslila ředitelův plat až na 50 milionů korun ročně a poukázala i na miliony, jimiž Hušák odměňoval nejbližší spolupracovníky a poradenské firmy.

Například šéf Autoklubu ČR a před kolapsem Sazky jeden z největších Hušákových oponentů Roman Ječmínek si podle Insideru za sedm let v Sazce přišel na 93 milionů korun. Poradenská firma v případu neuskutečněného převzetí ukrajinské národní loterie inkasovala 111 milionů. Za pronájmy soukromého letadla Hušák utrácel až deset milionů korun ročně, částečně prý na přepravu na své sídlo na Menorce. Především mu však žaloba dává vinu za stavbu Sazka Areny, která se prodražila na devět miliard a nakonec přivedla společnost až k insolvenci.

"Žalovaný 15 let řídil společnost Sazka tak, že žádný z akcionářů, ani nikdo z ostatních členů managementu neměl reálnou možnost ovlivnit rozhodování o stavu a řízení společnosti," stojí v textu žaloby.

Hušák teď píše knihu

Hušák jakékoli pochybení opakovaně odmítá a sám prý píše knihu, v níž pád Sazky objasní. "Při řízení Sazky jsem se vždy držel zákona, stanov společnosti a rozhodnutí valné hromady," reagoval na informaci o podání žaloby.

K podobnému závěru dospěl už dříve i insolvenční správce Josef Cupka. "Našli jsme spoustu nestandardních záležitostí, nadhodnocených smluv, podivných událostí, ale všechno bylo v souladu s rozhodnutím představenstva a nic nenasvědčovalo tomu, že by Aleš Hušák jednal za zády a bez posvěcení akcionářů," konstatoval Cupka po téměř ročním pátrání.

Ještě když Sazka fungovala, přitékalo do pokladny ČSTV více než půl miliardy korun ročně. Hodnota podílu ČSTV v Sazce byla odhadována nejméně na dvě miliardy korun. Po krachu firmy prodalo sdružení své akcie za symbolickou jednu korunu. V současnosti společnost vlastní skupina KKCG a její loterijní byznys je odhadován na 3,8 miliardy korun.