Cyklista Roman Kreuziger udržel v závodu Tirreno-Adriatico druhé místo i po předposlední šesté etapě, v níž dojel sedmý. Průběžně třetí Ital Vincenzo Nibali se mu však přiblížil na rozdíl jedné sekundy. Bývalý Kreuzigrův kolega z týmu Liquigas snížil svou ztrátu díky bonusu za druhé místo v etapě, kterou vyhrál Španěl Joaquin Rodríguez.

V čele je stále čtyřicetiletý Američan Chris Horner, na kterého český jezdec ztrácí nadále pět sekund. O konečném pořadí závodu seriálu WorldTour rozhodne úterní časovka jednotlivců na 9,3 kilometru v San Benedettu del Tronto.

Po víkendových dvou druhých místech dnes Kreuziger opět dojel do cíle s nejlepšími, ale o stupně vítězů tentokrát nebojoval. Útok na časovou bonifikaci zato vyšel Nibalimu, kterému za Rodríguezem, jenž zaútočil v posledním kilometru, rozjel spurt v kopci Slovák Peter Sagan. Předloňský vítěz Vuelty díky tomu odmazal ze ztráty na Kreuzigra šest sekund.

"Nedá se nic dělat. Snažil jsem se hlídat Nibaliho s Hornerem, ale Sagan tam pro Nibaliho odvedl skvělou práci. Já zůstal na straně zavřený. Tyhle věci se ve spurtu stávají," konstatoval Kreuziger po dojezdu 181 km dlouhé etapy se startem i cílem v Offidě.

Stále však usiluje o cenný celkový triumf, o který by měl v úterní časovce své souboj s Hornerem a Nibalim. "Myslím, že všichni tři jsme na tom plus minus podobně, bude to o vteřiny. Můžu závod vyhrát i skončit třetí. Bude záležet na detailech, jak se kdo vyspí, odpočine, jak to komu sedne," uvedl Kreuziger na svém webu.

Jistou výhodu bude mít v tom, že pojede za Nibalim a bude znát jeho časy. "Ale v podstatě to nic moc neřeší. Na start půjdu s tím, že chci zajet nejlepší časovku. Musím jet doraz a nekoukat kolem sebe. Pořád si věřím a mám velký hlad po vítězství," řekl český jezdec, pro kterého je Tirreno významnou prověrkou v přípravě na Giro d'Italia.

Před časovkou si věří i současný lídr Horner, který jede první závod od loňské Tour de France, kde se při pádu zranil. "Časovka bude hodně těžká. Ale když jsem ve formě, dokážu je vyhrávat a formu teď mám," prohlásil jezdec stáje RadioShack.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 6. etapa (196 km)
1. Rodríguez (Šp.) 4:38:27, 2. Nibali, 3. Di Luca (oba It.), 4. Horner (USA), 5. Nocentini (It.), 6. Poels (Niz.), 7. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí: 1. Horner 29:27:06, 2. Kreuziger -5, 3. Nibali -6, 4. Nocentini -45, 5. Scarponi (It.) -47, 6. Hoogerland (Niz.) -48.