Poprvé v historii se v Číně pojede závod světového okruhu cyklistů, ale cyklisté si na něm raději nebudou dopřávat hovězí a vepřové maso. Bojí se totiž, aby nadcházející závod Kolem Pekingu nepřinesl nečekaně mnoho pozitivních dopingových testů.

Šéfové týmů tak cyklisty sami nabádají: nejezte v Číně hovězí nebo vepřové. Protože pak by se ve vašem těle mohl objevit clenbuterol.

A ten je na listině zakázaných látek.

Právě touto látkou údajně farmáři v Číně i okolních zemích dopují zvířata, aby měla víc masa. Jeho konzumace vedla už v minulosti k pozitivním testům některých sportovců.

Přečtěte si: Doping v cyklistice

Na clenbuterol byl pozitivně testován také Alberto Contador na loňské Tour de France. Tehdy to sváděl na steak ze španělského masa.

Množství clenbuterolu bylo tenkrát 40krát menší než takové, které byly do té doby antidopingové laboratoře schopné registrovat. Ale laboratoř v Kolíně nad Rýnem využila nové testovací metody a „Contadorův“ clenbuterol odhalila. Kdyby jeho vzorek testovali v Paříži nebo jinde, vyšel by z testu čistý.

Například stáj Garmin-Cérvelo, za kterou jezdí i loňský mistr světa Hushovd, nyní oznámila, že její jezdci dostali příkaz odmítnout veškeré hovězí nebo vepřové maso, které by jim bylo v Číně nabídnuto.

„Doporučil jsem mým jezdcům, aby si dávali jen kuřecí nebo rybí maso. U nich se clenbutrerol používat nedá. Tam prý žádná hrozba není,“ říká manažer stáje Jonathan Vaughters.

Tuto informaci se dozvěděl Vaughters i na mítinku se šéfy Mezinárodní cyklistické unie UCI, když při šampionátu v Dánsku otevřel téma „čínský clenbuterol“.

Vaughters nemá obavy z testů v průběhu samotného závodu, protože laboratoř v Pekingu prý není tak kvalitní, aby odhalila malé množství clenbuterolu, které do těla pronikne z masa.

On i další šéfové se však obávají mimosoutěžních testů, ke kterým se mohou ohlásit komisaři u jezdců dva nebo tři dny po závodě, když už jezdci budou v Evropě nebo USA. To by ještě zbytkové stopy clenbuterolu mohly být v těle a mnohé evropské či americké laboratoře by je pak mohly odhalit.

„Jen si to představte: vystoupíte doma z letadla a den poté za vámi přijdou komisaři. A laboratoř v Kolíně nebo i v jiných městech najde clenbuterol,“ líčí Vaughters. „Jsem si jist, že podobné rady jako já, dávají svým jezdcům i šéfové dalších stájí.“

Obavy navíc panují i ze zkaženého jídla v Číně, které může způsobit žaludeční potíže.

S tím se nyní setkala například německá tenistka Sabine Lisická při turnaji v Pekingu. Na facebook pak psala: „Po obědě se mi udělalo tak špatně od žaludku, že jsem potom strávila celou noc v nemocnici.“

Z turnaje pak musela odstoupit.