Vždyť se do něj mimo domácí cyklistické špičky přihlásili všichni borci jezdící v zahraničí, včetně tria z nejvyšší kategorie ProTour.Ale po čtvrtečním úvodním závodě mistrovství Česka a Slovenska, časovce jednotlivců v Domašově u Brna, chuť krajánků předvést doma svoje umění klesla.

Pustit se do bojů o medaile znovu za plného provozu svorně odmítají. „Když mi v sobotu dají garanci, že se hromadný start pojede na aspoň částečně uzavřeném okruhu a budu mít jistotu, že do cíle dojedu zdravý, tak přijedu,“ říká Roman Kreuziger, člen elitní italské formace Liquigas.

„Mám chuť jet, jsem v dobré kondici a rád bych PSK potrápil.“ „V týmu mi řekli, že start záleží na mně,“ dodává František Raboň z T-Mobile. „Pokud by závod hrozil pádem nebo jiným nebezpečím, nemám do něj nastoupit. I proto, že za pár dní jedu Okolo Rakouska, kde mám být lídrem.“

Nepojede Pavel Padrnos, který v letošním výběru stáje Discovery Channel plní jen roli náhradníka. „Od týmu dostal pokyn, že má absolvovat trénink v horách, takže se přesunul do Jeseníků, kde stráví celý víkend,“ potvrzuje bývalý profesionál Lubor Tesař, který účast krajánků zajišťoval. „Přemlouvat už nikoho nebudu. Něco domluvím, druhá strana podmínky nedodrží a to jsem pak za blbce!“ Jak se ke skandálu postavilo vedení svazu? Udělilo pořádajícímu Favoritu Brno stotisícovou pokutu a napříště prý zpřísní kritéria pro uchazeče o pořadatelství šampionátu.