Rychle se naučil vyhrávat, což mu vlastně zůstalo do teď: byl to on, kdo v minulé sezoně ovládl nejvyšší českou soutěž Toi Toi Cup. „Letos to chci zopakovat," říká 22letý usměvavý mladík, jenž vyhlíží i světový šampionát v Táboře. V tom Táboře, kde se v roce 2010 stal juniorským mistrem světa.

Pohráváte si s tou paralelou často?
Na mistrovství světa ještě nemyslím, jede se až na konci sezony. Zatím chci v pohodě procházet závody a vyhnout se zranění.

Děláte kvůli mistrovství světa v přípravě něco navíc?
Chystám se úplně stejně jako na každou sezonu, kombinuju Mallorku a náš Kolín, kde máme perfektní podmínky. Kromě mistrovství světa se chci zaměřit na Světový pohár v Koksijde.

Proč právě Koksijde?
Líbí se mi tamní trať, písek mi vyhovuje. A vždycky jsem tam měl nejlepší výsledky z celé sezony.

Ještě víc než belgický písek vám sedí sníh a náledí. Většina lidí by v takových podmínkách na kolo nesedla, co se vám na tom líbí?
V roce 2010 jsem na sněhu vyhrál juniorský závod mistrovství světa. Pro Čechy je takový terén výhodný, protože třeba Belgičani doma moc sněhu nezažijí. Sníh a led dělají trať náročnější, ale mně to vyhovuje víc než hluboké bahno, kde se cítím slabší.

Před mistrovstvím světa by mělo být každý měsíc reprezentační soustředění. Pojedete na všechna?
Ještě si to probereme s trenérem, ale v partě by mi bylo fajn. Každý vám řekne, že se mu mnohem líp trénuje ve skupině, než aby se mořil sám.

Mimochodem, jak těžký byl přechod z horského kola, na kterém jste jezdil v létě, zpátky na cyklokros?
Po posledním závodě na biku jsem byl unavený, ale snad se do krosu zase rychle dostanu. Neměl jsem žádný odpočinek, ale z minulé sezony mám vyzkoušené, že by to neměl být problém.

MARTIN MLS