Od obhájce kontinentálního titulu, vítěze seriálu Světového poháru a dvojnásobného medailisty z mistrovství světa všichni čekali medaili. Jenže ji v natřískané konkurenci nezískal. „Nejhorší je očekávání, já od sebe nečekal nic, chtěl jsem jen vyhrát. Bylo to rychlejší a lépe obsazené finále než na mistrovství světa. Jel jsem pro výhru, vše ostatní beru jako prohru,“ řekl třicetiletý Bábek.

Robin Wagner a Sára Kaňkovská.
Dráhař Wagner je zpátky. Na mistrovství Evropy skončil pátý v kilometru

V keirinu vyhrál první kolo i semifinále, jenže evropský šampionát zastihl ve skvělé formě domácího miláčka Maximiliana Levyho, který ovládl finále. Druhý skončil Australan v ruských službách Shane Perkins a třetí Andrij Vynokurov z Ukrajiny.

„Levy mě trošku zavřel, což mě zpomalilo, pak do mě šel tvrdě Perkins, jemuž jsem dal lehce loktem, to mě taky přibrzdilo. Kdybych však chtěl medaili, jedu jinak. Nejel jsem nikomu v háku, na nikoho nečekal, nesvezl se. Dělal jsem maximum pro vítězství, vsadíš všechno a riskuješ, že prohraješ, nebo vyhraješ. Měl jsem mnohem lepší formu teď než minulý rok. Šel jsem se porvat o vítězství, ne o druhé místo,“ oznámil Bábek.

Trojice brněnské Dukly ve složení Pavel Kelemen, Tomáš Bábek a David Sojka vylepšila český rekord v týmovém sprintu.
Dráhaři na mistrovství Evropy dvakrát vylepšili český rekord

Čtvrtým místem zaznamenal nejlepší české vystoupení na evropském šampionátu. „Jsem spojený. Mrzí mě, že to necinklo, nebylo to daleko, ale šlo o závody na absolutně nejvyšší úrovni, nikdo tu nechyběl. Babson do toho ve finále šel vabank, což bohužel stačilo na čtvrté místo, ovšem pořád klobouk dolů před jeho výkony,“ ocenil brněnský i reprezentační kouč Petr Klimeš.

Velmi dobré vystoupení předvedl i další dráhař brněnské Dukly Pavel Kelemen. Jen těsně nepostoupil do finále a obsadil desátou příčku. „První jízdu i semifinále jsem jel s Levym, který byl v Berlíně docela suverénní. Semifinále jsem měl hodně těžké, nejrychlejší jízda z celého dne, bohužel to nevyšlo a bral jsem čtvrtý flek. Za pozitivní považuji, že jsem se po dlouhé době cítil fajn, nohy v pohodě, chybělo mi jen trošku závodní pohody, abych se tam dostal, ale bude to dobré,“ vyhlížel Kelemen.

Dráhaři Dukly Brno jdou stále nahoru, v Berlíně získali šest umístění v nejlepší desítce. „Naše výkony byly suprové, důležité je, že stále držíme krok se špičkou. Od medailí jsme měli kousek. Neposkládáme se z toho, že žádná není, a půjdeme naplno do dalších závodů. Spolupracujeme s novým kondičním koučem Erikem Kimmelem, který nám dopomáhá, takže jsme zase o kousek dál ve výkonnosti,“ doplnil Klimeš.

Jaromír Jágr
Jágr se zranil a nedohrál. V Calgary ale válí