Češi tak obsadili na turnaji druhé místo - prohráli jen s domácím A týmem Ruska - a to jen těsně po špatné koncovce. Právě Izraelci díky předchozím dvěma jasným triumfům nad Rusy těsně vyhráli.

"Před zápasem jsme se o tom vůbec nebavili, jestli musíme vyhrát o určitý počet bodů. Přijeli jsme odehrát zápasy nejlépe, jak můžeme. Do všeho jsme šli s nasazením a snažili se vyhrát o co nejvíc bodů," řekl po utkání tahoun českého týmu Patrik Auda, který v každém utkání nastřílel dvouciferný počet bodů.

Hlavní podle něho bylo co nejlépe se připravit na srpnovou kvalifikaci mistrovství Evropy.

Češi nastoupili bez lehce zraněného Jiřího Welsche, Jakuba Šiřiny, který odjel na svou svatbu, či Pavla Pumprly, který zůstal v Čechách, přesto dokázali silný izraelský tým přehrát. I díky tomu, že je na své krajany dobře připravil izraelský trenér Ronen Ginzburg.

Vedle Audy táhli český tým zejména krajánci ze Španělska Tomáš Satoranský a Ondřej Balvín. Satoranský při absenci Šiřiny a Welsche odehrál prakticky celý zápas a zcela vymazal rozehrávače se zkušenostmi z NBA Mekela Gala.

"S Tomášem se mi hraje velice dobře. Nejen že skóruje a hledá nás spoluhráče, ale vždycky do týmu přinese hrozně moc energie. Je to bojovník, každý zápas chce vyhrát. Snaží se tým táhnout a zapojit všechny hráče," chválil spoluhráče Auda.

Nejlepším střelcem byl Balvín, který k 16 bodům přidal deset doskoků. "Myslím, že s Ondrou se dobře doplňujeme. Když jsem na čtyřce, tak většinu času hraji spíše zvenku než zády ke koši, takže si pod košem vzájemně nepřekážíme," dodal Auda.

Češi se nyní vracejí domů a za týden je už čeká generálka na kvalifikaci v podobě dvojutkání s Nizozemskem.

Přípravný turnaj basketbalistů v Moskvě:

Izrael - ČR 63:73 (17:15, 29:39, 49:60)
Nejvíce bodů: Casspi 19, Fisher a Cohen po 10 - Balvín 16, Satoranský 13, Auda 11, Bartoň 10, Hruban 8. Fauly: 21:20. Trestné hody: 22/16 - 19/13. Trojky: 5:2.