"V důsledku současných událostí chceme vyjádřit naši podporu všem ruským sportovcům, kteří nejsou zapojeni do dopingových aktivit," uvedl předseda IJF Marius L. Vizer v prohlášení. "Doufám, že čistí sportovci budou moci v Riu startovat. Věřím, že olympijské hry by měly být symbolem jednoty a solidárnosti. Nyní můžeme vyslat mladým lidem příklad přátelství místo příkladu studené války," dodal rakouský funkcionář.

Podobný názor sdílí i Český svaz juda, který rovněž věří, že nebude uplatněna kolektivní vina. "Pak by o olympiádu přišli sportovci, kteří nedopují. A to by pro ně byla osobní tragédie, protože se na to připravují čtyři roky," řekl předseda svazu Jiří Dolejš.

Judisté jsou čistí

Právě v judu podle něj nejsou náznaky, že by ruští či jiní sportovci užívali doping. "Nemám žádnou takovou informaci. Na všech soutěžích jsou antidopingové kontroly a všichni judisté jsou čistí," prohlásil Dolejš.

Ačkoli vyřazením Rusů z her by například české medailové naději Lukáši Krpálkovi odpadli dva nebezpeční soupeři Tagir Chajbulajev a Adlan Bisultanov, české judo je pro setrvání ruských olympioniků v turnaji. "To jednoznačně. Jsme jedna velká judistická rodina, a i když na žíněnce jsou to soupeři, tak mimo tatami jsou s klukama kamarádi. Určitě raději budou chtít Rusy porazit, než se jim takto vyhnout," dodal Dolejš.

Ruská velmoc

V judu podobně jako v jiných sportech je Rusko velmocí. Na letošním mistrovství Evropy získalo šest medailí. Více měly jen Francie a Gruzie.

V Riu už určitě nebudou startovat ruští atleti, neboť Sportovní arbitráž CAS dnes v Lausanne zamítla odvolání 68 atletů proti kolektivnímu trestu od federace IAAF za rozsáhlou dopingovou aféru. Verdikt podle všeho bude mít vliv na rozhodování MOV o účasti celé ruské výpravy v Riu kvůli dlouholetému, státem řízenému dopingu. Rozhodnutí by mělo padnout v neděli, nejpozději do úterka.