Konečný sice přiletěl do Londýna v pondělí s vodními slalomáři, ale ti zatím bydlí v hotelu u kanálu a do vesnice se přesunou až 24. července. Jachtař Karel Lavický zase odjel do Weymouthu, kde se připojil k Veronice Fenclové a Viktoru Teplému.

"Vesnice je normální, stejná jako v Pekingu. Je tam všechno, co bylo i tam," řekl Konečný v telefonickém rozhovoru ČTK. "Ubytování je v pohodě, všechno je nové, jídelna je velká jak blázen, je tady fitko i zábavní centrum," zjistil gymnasta.

Česká výprava se v olympijské vesnici zabydluje v sedmi patrech z deseti v korpusu 14 a bloku A. Konečný je tam zatím s trenérem, lékaři a několika členy realizačního týmu. "Je to dobrý, pár nás tady je, takže se bát nemusíme," smál se Konečný. Bavit se případně může se Slováky, kteří se již pomalu zabydlují hned vedle české výpravy.

Samopalníci ve střehu

Olympioniky přivítalo chladné ostrovní počasí. "Lidi chodili v pondělí v péřových bundách a v rukavicích," všiml si Alexandr Kliment, tiskový mluvčí Českého olympijského výboru (ČOV). "Bezpečnostní kontroly jsou přísné. Z vesnice jsou vidět třeba i samopalníci, ale neobtěžuje to zatím nikoho," doplnil Kliment.

Konečný je z českých sportovců sám v olympijské vesnici a sám pro sebe má i gymnastickou halu. "Užívám si to. Můžu si zkusit, co chci, a nemusím na nic čekat," pochvaloval si Konečný, který odjel co nejdříve právě kvůli lepším podmínkám k přípravě, než má doma. "A taky si zvyknout na jinou barevnost nářadí."

Přílet do Londýna byl klidný, jen odbavování bylo hektické. "Oni se to učili, kontrola věcí rentgenem trvala malinko déle," řekl Konečný. Větší kontroly už jsou také v jachtařském centru Weymouth, kde již devět dnů trénuje Fenclová. "Všude jsou kamery a spousty omezení. Nemáme ani kde zaparkovat auto," napsala.

Jachtaři se mají neútulně

Fenclová s trenérem a přítelem Jakubem Kozelským patrně otestovali olympijské sportoviště nejvíce z českých sportovců. Jen letos ve vodách okolo olympijského revíru trénovali pět týdnů a nyní ještě dva těsně před začátkem samotných her.

"Už je vidět, že se olympiáda blíží. Je tady více plotů a bariéry a provizorní stany pro věci okolo," uvedl Kozelský. "A na vodě pak přibylo spoustu bójí, které označují závodní prostor, a už tady trénují skoro všichni," doplnila Fenclová. Ještě ji čeká fasování lodi a přivykání na její vlastnosti a také na kameru na přední palubě.

Jachtaři mají vlastní olympijskou vesnici. Ubytováni jsou v nových domcích se strohým zařízením. "Je neútulné, vše je dost provizorní. Jídelna je ve velkém stanu, který ve větru hodně vrže, takže je tam poměrně velký hluk," popsala Fenclová. "Ráda bych se podívala také do vesnice do Londýna, jestli je to tam hezčí."