„Pro nic jiného než dva body jsme si na Hanou nejeli. Přestože vítězství není výrazné, utkání jsme po celou dobu kontrolovali," je přesvědčen 21letý odchovanec ivančické házené, odkud do Zubří před šesti roky přišel a ve 14 duelech této sezony zaznamenal 51 branek.

Z toho 22 v posledních třech zápasech. „Konečně se mi daří. Odměnou mi byl i nedělní oběd u maminky – oblíbený řízek s bramborovou kaší," zubí se talentovaný házenkář.

V Litovli naposledy prohrála i Dukla. Kdy a co v sobotu rozhodlo o vašem úspěchu?
Ztrátu jsme si nepřipouštěli a po celý čas byli lepší, třebaže se nám moc nedařilo bránit pivota a ani v útoku to nebylo úplně ideální. Zlom ale přišel čtvrt hodiny před koncem, kdy jsme domácí uběhali, přece jen jsme na tom lépe fyzicky. Navíc jsme využili sérii přesilovek k pětigólovému vedení. Zde se zápas zlomil.

Do Litovle před sezonou přestoupili dva zuberští hráči. Zejména Tomáš Bechný byl asi pořádně namotivovaný a k nezastavení…
Rozhodně. Ale i Pšenicovi se v bráně hodně dařilo, na obou bylo znát, jak moc byli nahecovaní a chtěli se ukázat. Z Boba jsme ale udělali hrdinu sami, trefovali jsme jej do rukou, na semafor, třebaže nás trenér nabádal, ať střílíme dolů. Oběma se nebývale dařilo, ale na nás to nestačilo. (úsměv)

V posledních třech duelech jste dávali vždy minimálně sedm gólů. Co hledat za vaším zlepšením?
Šel jsem do sebe a čas na lavičce jsem využil k přemýšlení, srovnal jsem si vše v hlavě. Zejména duel s Karvinou mi z přemíry snahy vůbec nevyšel. Naopak mě nastartovala druhá půle pohárového duelu, kdy jsem dal sedm branek. Snad jsem to protrhl, musím to zaklepat na dřevo. (smích)

Na úvod odvetné části jste se vyhoupli do čela extraligy. Jste tedy maximálně spokojení?
V poslední době se nám daří, ale nechci to zakřiknout. Dál musíme s pokorou makat, trenér nám má stále co říci a vytknout. Rozehranou sezonu máme ale slibně.

V kabině tedy létá více vtipů než obvykle?
(smích) Po pravdě nálada v kabině je pořád stejně dobrý, sranda musí být pořád. I když se prohraje, snažíme se od házené odreagovat a řešíme kraviny. Jak ale začne trénink nebo zápas, makáme na maximum. Žádné rituály v kabině nemáme, ale nyní je rádio více nahlas. Za naším úspěchem je hip hop a další muzika černochů.

Nyní vás čeká náročný prosinec – doma Dukla, pak Nové Veselí a hlavně Plzeň. Jaký je cíl?
Hlavně udělat maximum pro udržení vedení do Nového roku. Následovat bude totiž dlouhá reprezentační přestávka a kdo ví, jakou kdo pak bude mít formu. Do všech prosincových duelů půjdeme s pokorou, protože nás čekají nejnáročnější zápasy. Soupeři se na nás lídra budou chtít vytáhnout. Hlavně se zbytečně nezranit, už nyní nám citelně v defenzivě chybí Štěpán Zeman.

V neděli v netradičním čase od 19.30 hodin vyzvete Duklu Praha. Je to pro vás problém?
Po pravdě vůbec. Hlavně že se nehraje dopoledne, kdy většina z nás působí rozespaleji. Večer jsem klidnější, jinak mi to je jedno, jestli se hraje v sobotu či neděli.

Jste v televizních zápasech nervóznější?
Vůbec to se mnou nic nedělá. Jen když je to v České televizi, mohou si utkání užít i má rodina a přátelé.

Jaké máte cíle a ambice v házené?
Zatím maximální. Před dvěma roky jsem ukončil školu a nyní se věnuji hlavně sportu. Dokud jsem mladý, rád bych tento potenciál využil a dostal se třeba do zahraničí. V Česku se házenou živit moc nedá. Mým snem je zahrát si v Německu a dál na sobě pracovat. Zubří beru jako ideální přestupní stanici, mám zde smlouvu ještě i na příští rok. Nikam nespěchám, uvidíme, co přinesou příští měsíce. (úsměv)

Blíží se Vánoce. Kdy nakupujete dárky?
Pravidelně to nechávám na čtyři dny před Štědrým dnem. Pak nakupuji jak v kamenných obchodech, tak na internetu. U mě je to napůl.

TAKÉ ČTĚTE: Oslabená Dukla nestačila na Nové Veselí, Lovosice přišly o první místo