V šestnáctičlenném kádru pro mistrovství nechybí hlavní opory v čele kapitánem Filipem Jíchou ani lovosické křídlo Jiří Motl, který měl drobné zdravotní problémy.

"Určitě to bylo těžké rozhodování. Pro nás první takovéhle finální před mistrovstvím světa. Bylo to těžké i z toho hlediska, že máme nějaké zdravotní problémy," řekl jeden z dvojice trenérů Daniel Kubeš novinářům v Mannheimu po sobotním posledním přípravném duelu před vstupem do šampionátu v Kataru proti Německu.

Zdravotní potíže trápily vedle Motla, který ve dvou zápasech v Německu vůbec nehrál, i Leoše Petrovského a Petra Linharta, jenž dnes dostal koňara. "Věřím, že všichni hráči, kteří jsou v nominaci, budou v pořádku do prvního zápasu. Pokud ne, museli bychom nominaci změnit," řekl druhý z koučů Jan Filip.

Trenéři nakonec vsadili na variantu s dvěma zkušenými brankáři Petrem Štochlem a Martinem Galiou, i když Mrkva na nedávném Vánočním poháru v Polsku podal výborné výkony.

Škvařil věří, že v budoucnu šanci dostane

Z české ligy jede do Kataru čtveřice hráčů, přetlak mezi spojkami pak odnesl Škvařil. "Milan s námi absolvoval celou přípravu. Pro nás bylo jasné, že jedna z těch spojek bude muset vypadnout. Máme na tomhle postu dva hráče světových kvalit, plus ještě Michala Kasala, pro něhož hovoří, že je schopný dát jednoduché góly z dálky," uvedl Filip.

"Samozřejmě to mrzí. Tušil jsem, že to tak dopadne, protože bylo jasné, že tým se čtyřmi levými spojkami na mistrovství světa nepojede. Nevydařil se mi turnaj v Polsku, takže to k tomu, že do Kataru nepojedu, směřovalo. Jsem mladý a věřím, že takovou šanci ještě dostanu," uvedl Škvařil.

Šampionát odstartuje ve čtvrtek zápasem domácího Kataru s Brazílií. Český celek odletí v úterý a do turnaje vstoupí v pátek zápas s favoritem turnaje Francií, dalšími soupeři budou Švédsko, Egypt, Island a Alžírsko. Do vyřazovacích bojů postoupí z každé skupiny první čtyři týmy.

Češi si na mistrovství světa zahrají poprvé od roku 2007. Do Kataru kvalifikovali díky senzačnímu obratu v play off proti Srbsku, když v odvetě dokázali smazat osmigólové manko z prvního duelu.

Nominace českého týmu na MS:

Brankáři: Martin Galia (St. Gallen/Švýc.), Petr Štochl (Füchse Berlín/Něm.).
Hráči do pole: Tomáš Babák (St. Gallen/Švýc.), Roman Bečvář (Rostock/Něm.), Pavel Horák (Füchse Berlín/Něm.), Jakub Hrstka (Prešov/SR), Filip Jícha (Kiel/Něm.), Miroslav Jurka (St. Raphael/Fr.), Michal Kasal (Celje Pivovarna Laško/Slovin.), Petr Linhart (Plzeň), Jiří Motl (Lovosice), Leoš Petrovský (Plzeň), Jan Sobol (Pulawy/Pol.), Jakub Szymanski (St. Gallen/Švýc.), Jakub Šindelář (Plzeň), Ondřej Zdráhala (Hamm-Westfalen).