Pokud 18. června na Smíchovské pláži úspěšně dokončí sedmidenní 138 kilometrů dlouhou etapovou plavbu, bude první ženou, která se s českou řekou popasovala. Podle organizátorů akce Vltava Tour 2007 by se měla dokonce zapsat do Guinnessovy knihy rekordů.

"Těším se na to, bude to pro mě něco nového a velký zážitek," řekla na tiskové konferenci Hlaváčová. "Počítám, že se mi podaří zdolat za hodinu minimálně čtyři kilometry. Spíš víc, když se bude dařit. Neúspěch si nepřipouštím," komentovala svá očekávání a cíle. Před sebou má sedm etap, každá z nich by měla mít svého kmotra. Jedním z nich bude herec Lukáš Vaculík, s nímž se zná Hlaváčová z natáčení televizního seriálu Vodáci.

Hlaváčová: jsem známá víc v zahraničí než doma

Česká plavkyně je ženskou rekordmankou v rychlosti přeplavby kanálu La Manche. Loni v srpnu se zapsala do povědomí veřejnosti i nedotaženým pokusem o unikátní přeplavání známé úžiny oběma směry a podle vlastních slov je nyní známější v zahraničí než v České republice. I proto se rozhodla podniknout akci, která bude mít cíl přímo v Praze. Zároveň se ale vltavskou plavbou připravuje na další dobrodružství v La Manche, které by se mělo uskutečnit opět letos v srpnu.

Ačkoli bude pro Hlaváčovou Vltava spíše přípravou, rozpočet akce bude zhruba na úrovni loňského pokusu. "Budu mít svůj vlastní karavan, kde budu mít k dispozici veškerý komfort. Odpadnou navíc problémy s balením," popsala závodnice Univerzity Brno podmínky, jež bude mít při akci k dispozici. Starat se o ní bude desetičlenný tým včetně osobního maséra.

"Sama zatím nedokážu říct, jaké to bude. Poprvé poplavu na několik etap. Je celkem jednoduché se vyhecovat na jeden závod, protože vím, že potom mám volno. Tady se musím ale vracet na start každý den, navíc to bude hodně náročné i fyzicky," nastínila Hlaváčová své pocity před startem. Také má strach z odřenin a bolestí kloubů. "Yvetta nakonec zdolá celkem 16 jezů a šest hrází," upřesnil Jiří Ondruš z týmu, který akci zabezpečuje.

"Když to letos klapne tak, jak jsme si naplánovali, tak to za rok možná zopakujeme a uděláme to ještě zábavnější," dodala Hlaváčová s úsměvem. Sama přitom přiznává, že Vltavu nemá příliš nastudovanou. "Řeku moc nesleduju, o to se starají jiní, zejména lodivod. Jediné, co by mě mohlo zajímat, je teplota vody," řekla a se smíchem dodala: "Ani parníkem na Slapy jsem nejela."

Větší obavy má spíše z čistoty vody, trénuje totiž především v bazénu. "Čistá určitě nebude, teď jsem tam viděla plavat nějaké zdechlé psy a krysy, už se těším, až si mezi nimi zaplavu," řekla ironicky. Druhou etapu by měla zakončit pod zámkem Orlík, odkud i dalšího dne vyrazí. "Třeba tam i něco vylovíme," řekla v narážce na sérii vražd z devadesátých let, jejichž oběti končily v sudech na dně orlické přehrady.

Vltavské akci uzpůsobila i svou přípravu, nyní trénuje ve vodě studené okolo 14 až 15 stupňů. "Ale i tak si tělo podle mého za den dva vyčerpá zásobu energie a tepla, toho se trochu bojím. Bude to tvrdé," připustila dvaatřicetiletá plavkyně. Během měsíce by se ale poté měla dát do pořádku a být připravena na další pokus o zdolání kanálu La Manche.

Ve Vltavě musí Hlaváčová počítat zhruba s 30 hodinami čisté plavby. Ta by měla probíhat podle obvyklých pravidel plavecké federace FINA, tedy bez jakýchkoli dotyků s doprovodnými plavidly. "Jediný problém bude s jezy a hrázemi, tam budeme asi muset trochu improvizovat. Je to tam domluvené tak, že lodě i Yvetta budou proplouvat plavební komorou, už jsme dohodnutí i s hráznými," popsal Roman Šindelka, který bude na Hlaváčovou dohlížet z doprovodné lodi.