Pro závodníky byly připraveny dvě trasy a to o délce 90 nebo 130 kilometrů. Účastníci si díky rozmanitosti krajiny užili rovinky i jízdy do kopců a z kopců. Připravenost závodníků prověřil 2,8 km dlouhý „stoupák“ ze Zbečna do Sýkořice.

Na dvě varianty tras vyrazilo přes 1750 závodníků. Z vítězství v mužské části se radoval Daniel Turek, ženskou část ovládla Martina Sáblíková.

„Očekávala jsem, že to bude pecka. Ale bylo to doslova geniální, maximálně jsem si to užila. Před závodem, během něj i po něm. Byl to fantastický závod se vším všudy. Jela jsem několik světových šampionátů, ale tady to bylo jiné a hodnotím to výše. Sdíleli jsme pocity se závodníky, prohodili jsme hodně slov i během jízdy. Jedním slovem paráda,“ hodnotila Sáblíková.

Cyklisté na Labské stezce
Rande na kole končete s úsměvem na rtech, ne s jazykem na vestě

Jediný nedostatek? „Mokro. To bylo jediné, zejména v zatáčkách. S tím ale všichni museli počítat. Z hlediska kvality tratí vše bylo v pořádku, žádný problém nebyl. Organizace skvělá a velkorysá, veškeré zázemí, vše bylo super. Po sportovní stránce se to s profesionálními závody moc srovnávat nedá, tam víc funguje týmová taktika, tady jede každý za sebe. Celkově se každopádně jednalo o jedničkový závod,“ řekl Turek.

Nejstarším potvrzeným účastníkem L'Etape by Tour de France je berounský občan Bořivoj Šebek (nar. 1943). Delší 130kilometrovou trasu zajel v čase 4 hodiny 50 minut 17 sekund s průměrnou rychlostí 26,8 km/hod. a maximální rychlostí 64,2 km/hod na sjezdu.„Takhle rychle jsem už dlouho nejel,“ řekl v cíli.

Hana Zeus, redakce