Jsou miliardářova slova reálná? To se uvidí, každopádně Procházka má dobře nakročeno. Jak v samotné kleci, tak při pohledu na bankovní účet.

Bojovník  Jiří "Denisa" Procházka.
Spontánní rvačka, řekl Procházka po svém triumfu v bájné UFC

Za první zápas v UFC pobral 3,6 milionu korun. Výdělek se skládal ze základního platu za duel, z prémie za vítězství, bonusu pro nejlepší výkon večera a také z odměny za plnění mediálních povinností.

Rozbitá sklenička

„To je pro MMA důležité. Bojovníci jsou obecně sdílnější než jiní sportovci, šikovnější na sociálních sítích,“ přikývne Patrik Kincl, jeden z nejvýraznějších českých rváčů. „Nic jiného nám nezbývá, nemáme jisté smlouvy jako fotbalisté nebo hokejisté.“

Karlos Terminátor Vémola
Jakub Otava: Proč letí MMA vzhůru? Gladiátoři a příběhy

To si uvědomuje i Procházka. Také proto udělal z tiskové konference po příletu z Abú Zabí show. Mluvil zajímavě, na závěr si rozbil o hlavu skleničku a zakřičel: „Vítězství, hoj!“ Také to mu udělá body.

Jiří (Denisa) ProcházkaZdroj: Deník

Zda se však naplní Tomkovo proroctví, jisté není. V tuto chvíli je nejlépe placeným Čechem basketbalista Tomáš Satoranský s ročním výdělkem necelých 250 milionů korun. K tomu má Procházka stále velmi daleko.

Titulová šance

Potřebuje k tomu zaprvé sportovní úspěchy. Víkendovým vítězstvím se dostal do elitní desítky organizace UFC v prestižní polotěžké váze toť velký vklad.

„Jde o největší vítězství v české historii. Jirka nastupoval jako outsider. Nikdo z Čechů nestál před někým podobným jako on. Švýcar Oezdemir byl do té doby sedmička,“ glosuje Kincl. „Pokud zvládne dva tři zá-pasy, může dostat titulovou šanci,“ odhaduje.

Už nyní jde o velký průlom, Češi (Karlos Vémola, Viktor Pešta, Lucie Pudilová, David Dvořák) se v UFC nepřiblížili k tomu, co zvládl Procházka za jediný večer.

Český bojovník MMA Jiří Procházka hovoří s novináři 1. července 2020 na Letišti Václava Havla v Praze před odletem na svůj premiérový start v elitní organizaci UFC v Abú Zabí.
Skvělý debut v UFC. Procházka knokautoval favorizovaného Švýcara Oezdemira

Důvod je nasnadě. Ostatní začínali od nuly, on důmyslně rostl jinde přišel jako hvězda z uznávané asijské organizace Rizin. I proto na úvod „dostal“ velký zápas, i proto mu dělali v UFC reklamu. „Je to i politika,“ ví Kincl.

Další faktor, jenž může Procházkovi nahrát? Rozmach MMA v Česku. „Zatím je tu maximálně deset oprav-dových profíků,“ líčí Kincl.

Takže je to jasné: Pokud bude Procházka úspěšný, pomůže sobě. I okolí.