Podle kapitánky Laii Palauové by se i proto měl bát spíše Jekatěrinburg.

"Mají se čeho bát," prohlásila Palauová. "Jekatěrinburg jsme loni dvakrát porazily ve finále. Ukázaly jsme jim, že jsme pro ně protivník. Musíme ale podat optimální výkon po celý zápas, protože oni mají natolik silný tým, že každé polevení trestají. Bude to určitě těžké," dodala.

Zkušená španělská rozehrávačka však věří, že se může povést podobný zázrak jako před rokem v Praze. "Loni to bylo magické. Byly jsme doma, nikdo nevěděl, jak jsme se do Final Four dostaly, nebyl na nás tlak. Užívaly jsme si to a najednou vše vycházelo. Teď je to určitě jiné, protože jsme obhájkyně, ale věřím, že do toho půjdeme se stejným nastavením hlavy a že se pokusíme o další kouzlo," prohlásila Palauová, která je s průměrem sedm asistencí na zápas nejlepší nahrávačkou soutěže.

Nepřipouští si, že by letos byl na Pražanky větší tlak. "My už si svůj domácí úkol splnily postupem do Final Four. Není snadné to dokázat ve dvou sezonách po sobě. Navíc jsme vyhrály i Superpohár. Rozhodně je to úspěšná sezona a teď nemáme co ztratit," míní.

"Vždyť se podívejte na basketbalisty Realu Madrid. Loni Euroligu vyhráli a teď to budou mít hodně těžké, aby ve čtvrtfinále nevypadli s Fenerbahce. My proto musíme být hrdé na to, čeho jsme dosáhly. Sešly se tu čtyři nejlepší celky, vyhrát může každý. Tlak je ale na těch ostatních, protože oni musí. My chceme," dodala.

Oproti loňsku se tým USK zdá ještě silnější než ten vítězný z Prahy. Především většina českých hráček v týmu si poprvé vyzkoušela, co to znamená vyhrát Euroligu. "I pro mě byla loňská zkušenost důležitá stejně jako pro každou z nás. Třeba ale Katka Elhotová letos udělala velký výkonnostní krok dopředu. I další hráčky jako Alena Hanušová, Tereza Vyoralová. Všechny jsme o rok zkušenější. Naší hlavní zbraní ale je, že jsme dlouho pohromadě a že jsme silné jako tým," míní Palauová.

Týmový duch se promítá i do obrany, kterou má USK podle statistik nejlepší v celé soutěži. "I když se nám v základní části v některých zápasech nedařilo, tak jsme vždy velmi dobře bránily. Sem nás dostala obrana, o tom není pochyb. Na to nesmíme zapomenout. Jekatěrinburg má hráčky, které jsou schopné se prosadit i proti nejlepší obraně, ale nesmíme jim to ulehčit," dodala.