Pondělní ráno prozářily sluneční paprsky. O teplu ale nemohla být ani řeč. To však českým profesionálním sportovcům pranic nevadilo. V menších skupinách se totiž mohli vrátit k tréninku pod širým nebem. Musí při tom dodržovat hygienická nařízení včetně dostatečných odstupů. Roušky pak mohou při tréninku odložit.

Tartan nenahradíš

Pražská Juliska byla měsíc zavřená. Během včerejška se na ploše stadionu Armádního sportovního centra Dukla podle předem připraveného scénáře vystřídalo patnáct českých reprezentantů.

On-line ke koronaviru ZDE.

I když zůstala uzavřená posilovna, mezi atlety nechyběla světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Chladný vzduch famózní sběratelku medailí ze světových soutěží včetně dvou zlatých z olympijských her nezastavil.

Důležité bylo, že mohla pod dohledem svého kouče Jana Tylčeho házet. Dosud osmatřicetiletá oštěpařka trénovala jen sama na zahradě rodinného domu ve středočeské Unhošti, kde mohla dělat odrazy, využívala domácí posilovnu, nebo si šla zaběhat do lesa.

Šéftrenér atletiky Jan Netscher
Atletický šéftrenér o posunu kvalifikace na OH: Vznikla nová situace a nejistota

Z návratu na svůj oblíbený stadion byla nadšená. „Pro atlety je důležitý tartanový povrch i klasické překážky. Cvičení se dají nějak kompenzovat, ale sprint na tartanu nikoliv. Člověk si ani neuvědomí, jakou radost mu udělají takové maličkosti jako možnost být na hřišti,“ uvedla pro Českou televizi.

Samostatnou kapitolou je házení. „Už se blíží sezona, je důležité být v sektoru. Ten se doma také nedá ničím nahradit. Až při závodech se ale ukáže, jak se příprava vzhledem k okolnostem povedla,“ pokyvovala hlavou matka dvou synů.

Sice se denně napříč sportovním spektrem ruší nebo odkládá řada závodů, ale Barbora Špotáková věří, že by se v srpnu mohlo v Paříži uskutečnit atletické mistrovství Evropy. „Pokud by rovněž odpadlo, nedá se nic dělat. Začnu se rovnou připravovat na odloženou olympiádu. Ta je silnou motivací,“ potvrdila úmysl startovat v Tokiu.

Bez šermu a plavání

Možnost tréninku využili i další dukláci, oštěpaři ze skupiny Jana Železného Nikola Ogrodníková a Petr Frydrych. Na Julisce se objevil také David Svoboda, olympijský vítěz v moderním pětiboji, který nyní působí v roli trenéra mládeže. Současnou generaci zastupoval Martin Vlach.

Oproti předchozím týdnům a karanténě po návratu ze Španělska se mu rozjasnila mysl. „Je to aspoň trochu návrat k normálu. Jenže bazén a šermírna, které také potřebujeme k přípravě, jsou stále zavřené,“ popisoval Deníku situaci bronzový pětibojař z loňského evropského šampionátu v Bathu.

Christian Taylor získal na mistrovství světa zlato v trojskoku.
Atletika stopla plnění limitů. Sportovci se zlobí: Na co se máme připravovat?

Včera si mohl po delší době vyzkoušet disciplínu kombi, tedy běh spojený se střelbou. „Běhat se dalo i dřív, střílet jsem mohl doma. Dohromady to je o něčem jiném. Skutečná spokojenost ale nastane, až bude možné plavat a šermovat,“ konstatoval.

Tyto tréninky každopádně znamenají důležitý první krok. V červnu se v Česku počítá s pořádáním sportovních akcí za účasti padesáti osob.

Zuzana Hejnová
VIDEO: Překážkářka Hejnová přijala Ronaldovu výzvu. Dokázala ho překonat?