Z olympijských her v roce 2020 by chtěl totiž přivést tři medaile. Je to reálné? Dvoumetrovému rodákovi z Prahy je jasné, že když bude chtít v Tokiu na pětisetmetrové trati zvládnout singl, debl i čtyřkajak, bude muset v přípravě hodně změnit.

„Půjde o hranici mých možností a bude to velká výzva. Něco nesmírně těžkého, ale pokusím se proto udělat maximum,“ pravil držitel olympijských bronzů v K4 z Londýna a Rio de Janeira. V druhém případě přidal ještě stříbro na singlkajaku.

Novináři si mohli vyzkoušet veslování s Václavem Chalupou, který se chystá na závod Praha-Hamburg.
Vltavská projížďka na osmě aneb Když redaktor Deníku vesluje s legendou

Jedná se o neobvyklý plán, co vás k němu přivedlo?

Ze zimních her Pchjongčchangu přivezla Ester Ledecká dvě zlaté. Soupeřkám vytřela zrak a všem sportovcům jasně ukázala, že je nežádoucí dávat si nízké cíle. Chtěl bych se pokusit o něco podobného. Mohl bych zaútočit také na dvě olympijské medaile, ale proč ne rovnou na tři, když to umožní olympijský program. Snem je získat nejcennější kov, který mi ve sbírce ještě chybí. 

Máte smělou vizi. Jste si vědomý, že může přinést řadu úskalí?

Proti mně mohou stát názory trenérů ohledně nominace a složení jednotlivých posádek, ale třeba i zdraví. O olympiádě se bude rozhodovat na mistrovství světa 2019. Tam už bych se rád dostal do posádky, buď do debla, nebo do čtyřkajaku. U nás je v kajaku obrovská konkurence. Všechny nás to posouvá dopředu a vím, že ostatní kluci mi nic nedarují.

Jak vidíte zapojení do vícečlenných posádek, které se už formují?

Pro někoho to bude šok, ale jedná se o sport. Právo reprezentovat má nejlepší posádka. Nechci ale, aby to vypadalo tak, že přijdu jako hvězda a ostatní mi budou nějak přicmrndávat. Musím vyslat jasný signál, že do posádek patřím, a být prostě přínosem a motorem.

Martin Fuksa.
Kanoista Martin Fuksa: Brácha mě jednou porazí. Ale zatím dá na mé rady

Kde musíte začít, abyste mohl svůj sen realizovat?

Sám u sebe. Už teď testuji limity svého těla a v tomto ohledu bych chtěl poznat i názory sportovců z vytrvalostních disciplín. Třeba cyklistů, kteří startují na Tour de France. Rád se se nechám poučit, čím to je, že vydrží šlapat tři týdny v ohromném tempu. Do přípravy budu muset také zapojit trošku vědy a odbornosti a líp se starat o stravu. Budu se muset víc kontrolovat. Ráno si dělat různá měření, abych zjistil, jak na tom jsem.

Zmínil jste, že ve vašem projektu je vzorem „zimní královna“ Ester Ledecká. Co si od ní můžete vzít?

Byla naprosto úžasná. Dvakrát vyhrát bylo něco neskutečného, ale ovlivňuje mě i řada dalších sportovkyň. Třeba tenistky Petra Kvitová a Andrea Sestini Hlaváčková s jejich nesmírnou touhou po vítězství, mé sestry, které hrají volejbal a vydrží úžasné tréninkové dávky, nebo i přítelkyně lyžařka Kateřina Pauláthová. Chlapské prostředí znám dobře. Pohybuju se v něm spoustu let, ale co někdy dokážou ženy, tak to mě strašně inspiruje.

Tomáš Kafka.
Český florbal přišel o svého "Dominátora". Střešovický Kafka ukončil kariéru

Nyní vás čeká Světový pohár v Duisburgu, co od něj očekáváte?

Budu tam závodit z plného tréninku, takže očekávání nejsou moc velká. Kdybych byl třeba do pátého místa, byl bych docela spokojený. Mně forma graduje postupně. Například v roce 2014, kdy jsem vybojoval titul mistra světa, jsem byl na prvním světovém poháru až sedmý.

Přípravu vám zkomplikoval zlomený prst a viróza. Nemáte v tréninku zpoždění?

Nebylo to jednoduché, ale snažím se všechno dohnat. Proto jsem minulý týden vynechal úvodní díl světového seriálu v Szegedu. Prvním vrcholem sezony pak bude druhý červnový víkend mistrovství Evropy v Bělehradě.