Na olympiádu do Ria se dostane 24 párů. Jedno místo mají Brazilky, z redukovaného pořadí světového žebříčku postoupí 15 dvojic, letenky si zajistí přímo také mistryně světa a zbytek doplní kontinentální kvalifikace.

"Nám je jedno, jak se tam kvalifikujeme, my se tam chceme kvalifikovat. Nejsnazší způsob je vyhrát mistrovství světa. Proč být skromní, že, pojďme začít hned od toho. To by bylo nejlepší, nemusely bychom se zbytek kvalifikace stresovat, ale největší šanci budeme mít přes žebříček," řekla na úterní tiskové konferenci Sluková.

Před třemi lety populární Maki a Kiki vybojovaly na olympiádě v Londýně páté místo. V Riu by chtěly atakovat minimálně stejné pozice. "Výsledek na olympiádě už máme a pokud se tam dostaneme, tak budeme chtít předvést něco extra," řekla Kolocová a Sluková přikyvovala.

Obavy z dlouhého cestování

Trenér beachvolejbalistek Rakušan Simon Nausch, zároveň přítel Slukové, se snaží svým svěřenkyním ještě vypudit z hlavy myšlenky na olympiádu. "Stačí, když budou hrát jako loni, kdy byly pořád v desítce a automaticky se dostanou na olympiádu. To je plán, jen teorie, ale důležité je na hry nemyslet," konstatoval Nausch.

Obavu má trenér z častého cestování. Během června až srpna přeletí z Evropy do Ameriky, přes Evropy do Japonska a znovu stejnou cestou do USA. "Podle výsledků se rozhodneme, jestli pojedeme všechno. Bude to nepříjemné a musíme být opatrní, aby nepřišlo zranění nebo nemoc, což by kvalifikaci narušilo," řekl Nausch.

Aby předcházely zdravotním problémům, domluvily se na spolupráci s fyzioterapeutkou Hanou Strachotovou, která v zimě pracuje se snowboardcrosaři včetně olympijské vítězky Evy Samkové. "Má zkušenost s vrcholovými sportovci, je otrkaná, hraje sama i plážový volejbal, takže může fandit srdcem," řekla Kolocová a Sluková doplnila: "Fyzioterapeut je i vrbou, stará se nejen o tělo, ale i o duši. Háňa nám vyhovuje a snowboardistům ji vrátíme se zkušenostmi z beachvolejbalu."

Místo jógy čchi-kung

V přípravě ze začátku více něž jindy běhaly. První zimní měsíce trávily v Praze, v únoru se přestěhovaly do Kapského Města, pak byly na Tenerife a Fuerteventuře, kde ale postupně onemocněly a s následky se potýkají pořád. "Trénink se hodně naboural, ale jinak byla příprava velmi povedená," řekla šestadvacetiletá Sluková.

Opět do tréninku zařadily novinku. Zatímco loni zkoušely jógu a meditaci, tentokrát na doporučení kondičního trenéra Vladimíra Korbela dělaly bojové umění čchi-kung. "Nešlo o to naučit se, jak někoho přeprat, ale základ je prospěšný pro stavbu těla," řekla Kolocová. "Byl to podnět, jak pracovat s energií a s dechem," řekla Sluková.

Na Prague Open, které se na Štvanici uskuteční 20. až 24. května, se těší možná nejvíc. Loni ho vyhrály a odrazily se k úspěšné sezoně. "Všichni budou čekat, že to zopakujeme a budeme ještě víc zářit. Nebude to pro nás jednoduchá pozice, ale snažíme se vidět pozitivně a těšíme se zase na skvělé fanoušky," řekla Sluková.