Závodní pole roztrhal pád v závěrečném stoupání necelých osm kilometrů před cílem a následný sjezd. "Odjíždět v posledním sjezdu rozhodně nebylo v plánu, ale věděli jsme, že se to natrhalo a že bychom něco málo mohli vydělat," uvedl Kreuziger na svém webu. Ve vedoucí skupině s ním přijel i lídr stáje Saxo-Tinkoff Španěl Alberto Contador.

"Jsem rád, že jsme to přečkali ve zdraví, protože jsme věděli, že ta etapa může být nebezpečná," prohlásil český jezdec po etapě dlouhé 156,5 km, v níž byl jeho tým hodně aktivní. "Když odjela skupina, kluci od nás to sjeli. Pak odjeli další dva lidi a nikdo nechtěl tahat. Asi z nás jde strach, tak jsme to zase museli sjíždět my. Kluci odvedli skvělou práci, zaslouží velký dík. Nebylo příjemné celý den tahat, ale jako tým jsme ukázali velkou sílu," uvedl Kreuziger.

Na pád doplatil Belgičan Dries Devenyns, jenž si zlomil ruku a možná bude muset na operaci. Stáji Omega Pharma-Quick Step se tak zranil další jezdec poté, co Tom Boonen ošklivě spadl v nedělní klasice Kolem Flander.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 1. etapa (156,5 km):

1. Gerrans (Austr.) 4:06:34, 2. P. Velits (SR), 3. Vicioso (Šp.), 4. Gavazzi (It.), 5. Fuglsang (Dán.), 6. Henao (Kol.), …17. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.