Chybět však bude několik českých želízek kvůli zranění.

"Alexandr Jurečka má problém s ramenem, Jaromír Ježek s třísly. Oba asi nestihnou ani mistrovství Evropy. V Praze budou chybět i David Pulkrábek a Václav Sedmidubský. Zase ale dostanou prostor nadějní junioři," řekl reprezentační trenér Petr Lacina.

Zranění v úvodu sezony trápila i Krpálka, ten už je však připraven. Jediným problémem je vykloubený prst na ruce. "To je takové běžné judistické zranění. Bolí to, ale ani jsem s ním nebyl u lékaře," přiznal.

V Praze si poprvé vyzkouší kategorii nad 100 kilogramů. "Rozhodli jsme se tak, protože teď není třeba nahánět body, tak aby si zkusil něco jiného a nemusel hubnout, protože hubnutí na váhu do 100 kilogramů si v sezoně užije ještě hodně," vysvětlil Lacina.

Krpálek si zatím vyzkoušel jen kategorii Open na univerziádě v Kazani, kde loni triumfoval. "Budu mít svou normální váhu 107 až 108 kilogramů. Doufám, že se prosadím. Už na kempech jsem se pral většinou s těžšími judisty," uvedl Krpálek.

Podle Laciny by start v těžké váze mohl Krpálkovi dovolit tolik netaktizovat. "V přípravě Lukáš často nerad ukazuje soupeřům své trumfy. V plusce nebude mít své obvyklé soupeře, proto by se mohl odvázat," míní.

Krpálek se představí v neděli a organizátoři očekávají, že fanoušci zaplní halu do posledního místa. V sobotu od 15:30 bude mít Krpálek autogramiádu.

Judistický turnaj v Praze se v minulosti konal pod hlavičkou Světového poháru. Mezinárodní federace však Světový pohár nahradila turnaji kategorie European Open, které jsou otevřené judistům z celého světa.

"Světový pohár je ve sportech většinou tím největším závodem, což v judu nebývalo, jelikož máme turnaje Grand Slam a Grand Prix. Aby nebyl název zavádějící, došlo k přejmenování, ale v zásadě je to stejný turnaj," vysvětlil sekretář českého svazu Pavel Volek.