"Všichni jsme věřili v medaili, Lukáš o ní pouze bojoval. Prostě se v tom vykoupal. Asi v tom hrálo roli i to očekávání. Sám si dal do hlavy, že musí podat ideální výkon, ale těžcí soupeři se vzpouzeli a začal se v tom koupat," řekl Lacina k sobotnímu neúspěchu.

Čtyřiadvacetiletý Krpálek se nezvykle trápil od prvního zápasu, kdy ho rozhodil těžký souboj s Ukrajincem Artěmem Blošenkem. "S Blošenkem se pral mnohokrát, dobře se znají a Ukrajinec je dobře připravený chasník. Lukáš se s ním trápil, ale v prodloužení to udělal velmi dobře," chválil Lacina taktický výkon svého svěřence.

Nejlepší zápas absolvoval Krpálek s mistrem světa z roku 2013 Elkhanem Mammadovem.

"Lukáš si na něj věří, protože on v půlce zápasu fyzicky odchází. Ale ani čtvrtfinále s Tomou Nikiforovem nebylo špatné. Minule nad ním vyhrál jen na tresty, teď vedl na dvě juka, takže se to vyvíjelo velmi dobře, ale přišla chybička, která ho naštěstí nestála postup," připomněl kouč chvat belgického soupeře, který rozhodčí ohodnotili jen jako juko.

"Nepral se dobře, nebyl v pohodě, ale bojoval jako lev a postup do semifinále opravdu vydřel. I s Karlem-Richardem Freyem to bylo vyrovnané, ale jedna chybička znamenala prohru. A ty on těžko snáší. Bylo těžké ho zvednout. Šel bojovat znovu, nebylo to však ono, provedl naivní a čitelný útok a spadl na záda," litoval Lacina.

Krpálek tak neobhájil loňský titul a svezl se na vlně poklesu výkonnosti evropských judistů. Ti v Astaně získali jen tři zlaté medaile a celkem 22 cenných kovů, což je o dvanáct méně než před rokem, kdy měla Evropa šest mistrů světa.

"Favorité tu vykukali. Loni na MS udělala Evropa hodně medailí, tady se ale Evropanům obecně hodně nedařilo. Evropa tu byla velice špatná," všiml se Lacina. "Možná to bylo tím, že v červnu byly Evropské hry v Baku a měli jsme tak dva vrcholy blízko sebe, což na přípravu nebylo ideální," přemýšlel.

U Krpálka to bylo o to horší, že kvůli operaci kolena měl zkrácenou i přípravu na sezonu. "Asi hrála roli i zimní operace kolene, což přípravu zkrátilo. Navíc v tom zahrála roli i svatba a svatební cesta," řekl Lacina. "Z každé prohry ale plyne ponaučení. Už to mám rozmyšlené, takže nás teď čeká hodně práce. Věřím, že se forma dostaví později. To především směrem k olympiádě," dodal reprezentační kouč.