Felix Baumgartner, světoznámý skydiver a base jumper, chce být prvním člověkem na zemi, jenž poletí rychlostí zvuku bez použití letadla či auta. Jako toho chce dosáhnout? Jednoduše. Skočí na naší planetu z vesmíru v rámci projektu Red Bull Stratos.

„Když jsem byl dítě, bavilo mě vylézat na stromy a pozorovat svět z výšky. To mi zůstalo i teď. A jak chcete nejlépe vidět shora naši planetu? Z vesmíru,“ vysvětluje člověk, jenž už skákal z několika výškových budov, ze sochy Ježíše v Rio de Janeiru, nebo přeletěl s křídly kanál La Manche.

Stále ale nemá dost.

A tak se rozhodl pro svůj zatím nejextremnější a nejbláznivější kousek. V projektu Red Bull Stratos se pokusí vytvořit světový rekord skokem volným pádem z hranice mezi Zemí a vesmírem. Stát bude na malém schůdku ve výšce 36 000 metrů nad mořem a pak se k zemi bude řítit 6 minut dlouhým volným pádem, během něhož dosáhne nadzvukové rychlosti přes 1100 kilometrů v hodině.

Nemožné? Pro Felixe Baumgartnera ne!

Rekordní skok se stále připravuje. Dojít by k němu ale mělo během tohoto roku.

V rámci Red Bull Stratos mají být překonány hned 4 dosavadní rekordy. Nejvyšší dosažený bod v balónu řízeném člověkem (36 576 m n. m.), volný pád z nejvyššího bodu (36 576 m n. m.), nejdelší volný pád (5–6 min) a nejvyšší dosažená rychlost během volného pádu (až 1100 km/h).

,,Tato mise je spíše pionýrskou činností. Možná si na nás jednou lidé vzpomenou a budou říkat, že svůj vesmírný oblek mají díky práci Felixe Baumgartgera a týmu okolo projektu Red Bull Stratos. Děláme to pro příští generace,“ nadšeně prozrazuje Baumgartner.

,,Red Bull Stratos testuje novou výbavu a rozvíjí postupy pro zvládnutí tak vysokých nadmořských výšek a pro extrémní zrychlení. Cílem je zlepšit bezpečnost a zdokonalit výbavu pro profesionály i potencionální vesmírné turisty,“ dodává hlavní lékař projektu Dr. Jonathan Clark.