Sedmadvacetiletý Učimura, který od olympiády v Pekingu vyhrál víceboj na všech světových soutěžích, našel v Ukrajinci velmi zdatného vyzyvatele. V celém šestiboji za ním drobně zaostával. Rozdíl se před závěrečnou hrazdou se zvýšil na devět desetin, protože Učimura drobně chyboval na bradlech, kde dostal až sedmou nejvyšší známku.

Na hrazdu nastupoval favorizovaný Japonec jako první. Na rozdíl od kvalifikace, kde spadl, byl tentokrát naprosto bezchybný. Vysokou známkou 15,800 bodu vytvořil tlak na mladého Ukrajince.

Ten v kvalifikaci získal za sestavu na hrazdě více než 15 bodů, takže měl souboj o zlato ve svých rukou. Hrubou chybu neudělal, ale drobná zaváhání včetně poskoku po dopadu znamenala známku 14,800 bodu, což těsně nestačilo. Pro loňského mistra Evropy byla i stříbrná olympijská medaile životním úspěchem. Ze světových šampionátů má ve víceboji jen dvě čtvrtá místa.

"Vyhrát šestkrát mistrovství světa a dvě olympiády za osm let je něco úžasného. Posunul jsem laťku hodně vysoko," řekl Učimura a jeden po druhém ukázal osm prstů na počest svého dalšího triumfu. Zopakovat na olympiádě vícebojařský titul dokázal jako první gymnasta po 44 letech, naposledy dovršil double v Mnichově jeho krajan Sawao Kató.

Verňajev musel vstřebat zklamání, byť věděl, že odvedl maximum. "Byl jsem tak blízko ke zlatu. Nikdy jsem tak tvrdě netrénoval jako na tento závod. Po mistrovství světa jsem řekl, že ho v Riu porazím. Teď mi nezbývá než říct, že ho porazím příště," litoval a dodal: "Kohei je v gymnastice to, co Michael Phelps v plavání."

S tím však staronový šampion nesouhlasil. "Phelpse a Bolta zná každý. Učimura - kdo to je? Rozhodně nejsem ve světě tak známý," kontroval Japonec.

Gymnastické soutěže budou pokračovat ve čtvrtek vícebojem žen. Finále na jednotlivých nářadích začnou v neděli.

Sportovní gymnastika:

Muži - víceboj: 1. Učimura (Jap.) 92,365 bodu, 2. Verňajev (Ukr.) 92,266, 3. Whitlock (Brit.) 90,641, 4. Beljavskij (Rus.) 90,498, 5. Lin Čchao-pchan 90,230, 6. Teng Šu-ti (oba Čína) 90,130, 7. Mikulak (USA) 89,631, 8. Wilson (Brit.) 89,565.