Jistě, oblečení sportovců, v němž se na olympiádě představí, vždy vyvolává spoustu diskusí i kontroverzí či kritiky. Oděv každého týmu má vždy svá pro a proti a kritici by si měli uvědomit, že pro návrháře není nijak snadné vytvořit vzhled reprezentující celou zemi a přitom vyhovující přísným pravidlům olympijského výboru.

Pak nijak nepřekvapí, že mnozí raději zvolí konzervativní cestu. Kanada se rozhodla pro něco zcela jiného a výsledkem je vzhled, který mezi ostatními vyčnívá. A zde jsou země, které se v kategorii módy staví na pomyslné stupně vítězů LOH 2016:

ZLATO: Kanada

Kanadské olympijské oblečení navrhla dvojice bratrů stojících za kanadskou značkou Dsquared2. A vítězství si zaslouží, protože je sportovní a současné dostatečně vytříbené, aby zajistilo jistou formálnost při ceremoniálních částech her.

Mnohé z ostatních zemí se raději vydaly formálnější cestou sak s vycpávkami připomínajícími 80. léta. Ty ale přehlížejí, kam se posunula současná móda, a často vypadají vhodněji do pohovek venkovského klubu než pro nejlepší atlety světa.

Kanada se rozhodla smísit oblečení pro sportovní aktivity s každodenním oblečením a šikovně pracuje s detaily, díky nimž ho povyšuje nad běžné oděvy do tělocvičny.

STŘÍBRO: Velká Británie

Stella McCartneyová a firma Adidas se spojily, aby vytvořily hodně graficky propracované oděvy pro Británii, které si pohrávají s heraldickou symbolikou a vytvářejí nový erb. I tentokrát se některým design McCartneyové hrubě nelíbí, ale nelze mu upřít, že je výrazný, osobitý a promyšlený.

Samotný erb nabízí spoustu symbolismu - spojuje symboly čtyř národů Velké Británie a zachází tak podstatně dál než typické barevné plochy střídající se na většině národních olympijských oděvů. Letošní oblečení pro britské sportovce je také o deset procent lehčí než před čtyřmi lety a využívá tkaninu Adidas Climachill, která by měla sportovce ochlazovat v horkém Riu.

BRONZ: Švédsko

Pro zimní olympijské hry v roce 2014 v Soči připravil pro švédské sportovce soupravy oblečení švédský oděvní gigant H&M - a o totéž se postaral i pro letošní letní olympijské hry v Riu.

Nenajdete na nich nic zbytečně načančaného ani přehnaně nóbl. Švédské olympijské oděvy staví na využití švédských typických barev - žluté a modré - v energickém designu, který chytře pracuje s různými odstíny, které je akcentují. Na oděvech se tak objevuje světle žlutá, zářivě žlutá i žlutá s opalizujícím namodralým leskem. Díky tomu vznikla soudržná kolekce nabízející spoustu variací.

A je to velký pokrok od kolekce z roku 2012, kterou mnozí označili za nejhorší olympijské oděvy na ZOH 2012.