Mezinárodní federace IAAF vyřadila z her všechny ruské atlety kvůli státem řízenému dopingu v zemi. Další sportovní svazy pak od neděle zakázaly kvůli dopingové minulosti start v Riu téměř čtyřem desítkám ruských sportovců. Vyřazeno bylo například 22 veslařů nebo sedm plavců.

Rusové považují sankce za nespravedlivé a diskriminační, ve středu se v tomto duchu vyjádřil i prezident Vladimir Putin na setkání s olympioniky v Kremlu. "Budeme bojovat i za naše sportovce, které diskvalifikovali," prohlásila před odletem házenkářka Anna Seňová. Podle předsedy národního olympijského výboru Alexandra Žukova bude bez Rusů hodnota medailí v řadě disciplín devalvovaná.

Z moskevského letiště Šeremeťjevo se do Brazílie vydali například boxeři, synchronizované plavkyně, stolní tenisté, házenkářky a oba volejbalové týmy. "V poslední době jsme byli svědky spousty provokací na adresu sborné i celého Ruska. Proto musíme být jednotní jako rodina, jako nikdy předtím," řekl volejbalista Sergej Teťuchin, jenž by podle médií měl nést na slavnostním zahájení her 5. srpna ruskou vlajku.

Žukov uvedl, že hlavní je, že Rusko bude mít na olympijských hrách zastoupení. Podle něj bude v Riu soutěžit přibližně 270 ruských sportovců. "Buďte si jisti, že celá země vám bude držet palce dvakrát silněji než kdy jindy. Všichni se budou radovat z vašich vítězství, která určitě přijdou. Sportovci by neměli reagovat na žádné provokace, ale jít za svým cílem a vrátit se s medailemi," řekl Žukov.